{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hidajet Repovac: Izgubimo li i kulturu, propali smo

S
6.1.2012. u 19:03
23
40
Hidajet Repovac: Izgubimo li i kulturu, propali smo
23
Hidajet Repovac: Izgubimo li i kulturu, propali smo
Hidajet Repovac
Komentirajući zatvaranje ključnih institucija kulture u BiH, javne ličnosti ocjenjuju da su vladajuće strukture u BiH potpuno amoralne spram kulturnog identiteta države.
"Zatvaranje galerija, muzeja i biblioteka u BiH proces je koji označava definitivnu smrt kulture u ovoj zemlji. Taj proces počeo je tajkunskom privatizacijom i prihvatanjem tajkunskog pogleda na svijet prema kojem je kultura samo ono što donosi novac", rekao je za Deutsche Welle književnik Mile Stojić.

Na nivou države nema Ministarstva za kulturu, a entitetska su toliko osiromašena da knjige ne izlaze, nema časopisa za kulturu pa ni kulturnih rubrika u privatnim listovima. "Na riječ 'kultura' uskoro ćemo morati podići crnu zastavu što će rezultirati bujanjem nekulture koja je već vidljiva u svakodnevnom životu u BiH", upozorava Stojić.

Teški uslovi u NUB BiH

Jedna od institucija koje nemaju osnovna sredstva za rad je Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) BiH, osnovana 1945. godine. "Radimo u teškim uslovima, hladnim prostorijama i sa neredovnim sredstvima, ali uz entuzijazam ljudi koji već toliko godina održavaju ovu instituciju", kaže pomoćnica direktora NUB-a za razvoj i obrazovanje Amra Rešidbegović.

NUB BiH je i ranije bila na meti napada. Vojska Republike Srpske do temelja je spalila zgradu sarajevske Vijećnice u kojoj je ova institucija bila smještena. "Stručnjaci koji su očuvali kulturno blago i doveli do toga da se ova institucija i pored velikog požara iz 1992. godine ne ugasi, u stanju su i dalje raditi na ovakav način. Međutim, pitamo se da li je to potrebno i čija je to sramota", ističe Amra Rešidbegović.

Zabrinjavajuće je odsustvo razumijevanja aktuelne vlasti. "Političke garniture koje trenutno obnašaju vlast u ovoj zemlji potpuno su nesvjesne činjenice da se u euroatlantske integracije ne može ući bez onoga što je kulturna, komparativna prednost BiH", kaže režiser i pisac Gradimir Gojer. "Ovo je država sa hiljadugodišnjom kulturom i ukidati čuvare kulturne tradicije i kulturnu produkciju znači raditi direktno protiv države", upozorava Gojer.

Slika barbarstva i nerazumijevanja

Profesor sociologije kulture i historije civilizacije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Hidajet Repovac konstatira da država gubi institucije koje su okosnica kulturnog života i duhovnog ambijenta u BiH. "Za kulturu ima sredstava, no ovdje se radi o čudnim političkim manevrima koji slabljenjem institucija kulture žele oslabiti državu. Ovo je slika jednog novog barbarstva i nerazumijevanja značaja institucija kulture", kaže Repovac.

"Kultura je ono što ostaje i kada se sve drugo izgubi, a mi sve brzo trošimo. Ekonomija je u potpunom rasulu, obrazovanje u ozbiljnoj krizi i ako sada izgubimo i kulturu kao jedan od najznačajnijih segmenata društvenog razvoja, onda zaista možemo govoriti o ozbiljnoj propasti i tragediji", kaže profesor Repovac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: