Performans u Zemaljskom muzeju
0

Institucije kulture BiH tope se kao kugle snijega

Piše: Almir Panjeta
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com (Foto: A. P./Klix.ba)
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com))
Koceptualni umjetnik Damir Nikšić u srijedu je u Zemaljskom muzeju održao performans kojim želi skrenuti pažnju na zatvaranje kulturnih institucija BiH i uputiti očajnički vapaj za njihovo spašavanje.

U performansu koji je održao pod motom "I scream, you scream, we all scream for ice cream!" Nikšić je napravio sedam kugli snijega, poput slastičara ih ubacio u kornete i simbolično poredao po jednom od stećaka u dvorištu Zemaljskog muzeja u kojem se, pored stećaka, nalazi i jedan od najljepših i najdragocjenijih botaničkih vrtova u ovom dijelu Evrope. Svaka od kugli predstavlja po jednu od sedam institucija kulture BiH, od kojih su tri već zatvorene za javnost, a jednoj je isključeno grijanje i nažalost vrlo brzo bi se mogla pridružiti ostalim.

Nakon prvog dijela performansa, među ostacima Rimske imperije, Nikšić je otpjevao tugaljivi "Blues za Muzej" s refrenom "Ne mijenjaj drevno za dnevno".

"Postoji mnogo toga čemu je mjesto u muzeju, a ne u dnevnoj politici. Možda je vrijeme i čitavoj političkoj garnituri iz devedesetih da odu u muzej, na duboko zamrzavanje", poručio je Nikšić.

Podsjećamo, agonija sedam institucija kulture od značaja za državu traje već godinama, jer niko ne želi preuzeti ulogu njihovih osnivača, a samim tim ni obavezu permanentnog finansiranja. Sve je "puklo" u septembru 2011. godine kada je svoja vrata za posjetioce, nakon 65 godina postojanja, zatvorila Umjetnička galerija BiH, uslijedilo je zatvaranje Historijskog muzeja BiH, Zemaljski muzej je praktično zatvoren, ali se još uvijek nekako "koprca", a u vrijeme pisanja ovog teksta u toku je bio protest protiv zatvaranja Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, kojoj je isključeno grijanje. Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Kinoteku BiH vjerovatno čeka slična sudbina.

S obzirom na to da su danas vladajući političari u vrijeme predizborne kampanje rado na skupovima uzvikivali stihove angažiranog benda Dubioza kolektiv, kao i na katastrofalnu situaciju povodom koje se ništa konkretno ne poduzima, možemo ih podsjetiti na jedan od stihova:

"Poznajete l' osjećaj, zove se sramota?!"