Spasili putnike iz srušenog aviona
8

Heroji iz Sudana: Čast nam je predstavljati BiH na najbolji način

Anadolija
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetovic primio je danas Gorana Šušnju i Mišu Kesića, policajce koji su nedavno učestvovali u akciji spašavanja putnika iz aviona koji se srušio u južnom Sudanu, te im uručio zahvalnice za ovaj humani čin.

Ahmetović se zahvalio Šušnji i Kesiću, kao i svim sigurnosnim snagama BiH koje učestvuju u mirovnim misijama.

"Želim zahvaliti ovoj gospodi, koja najbolje predstavljaju BiH i policijske jedinice iz kojih dolaze. Oni su na najbolji način pokazali svijetu da BiH ima kapacitete u policijskoj strukturi da može odgovoriti i na najsloženije zadatke koji se pred njih postave, kako u BiH tako i u svijetu. Oni su danas sa nama na Međunarodni dan mirovnih snaga UN-a i ovo je najbolja prilika da im se ispred Ministarstva sigurnosti i cijele BiH zahvalimo na svemu što pruzaju u mirovnim misijama u zemljama u kojima se nalaze", rekao je Ahmetović.

Goran Šušnja zahvalio se Ministarstvu i ministru sigurnosti BiH na uručenim zahvalnicama, te prilici da se obilježi čin u kojem su iskazali dozu profesionalizma i humanosti na koju su se obavezali kada su izašli iz policijskih akademija.

"Misija u Sudanu je veoma zahtjevna, i po pitanju uslova i svega ostalog, tako da nije nimalo lako. Ipak, smatram da smo mi spremni da odgovorimo na sve zadatke koji se postave pred nas, te da dostojno predstavimo našu državu, naše agencije te sami sebe", kazao je Šušnja, te dodao da je veoma veliki izazov raditi u Sudanu, ali da oni imaju cilj te da se trude dati što bolje od sebe.

Mišo Kesić je naglasio kako mu je bila čast predstavili svoju zemlju u najboljem svjetlu. On se prisjetio i događaja na dan rušenja aviona iz kojeg su spasili 11 putnika.

"Da avion padne 50-ak metara od vas i da vi to sve posmatrate, situacija je koju neko doživi jednom ili nijednom u životu. Taj dan smo čekali helikopter sa našim ljudima i opremom na aerodromu, kada smo začuli zvuk aviona koji slijeće. Pri dodiru sa pistom, pilot je izgubio kontrolu i avion je počeo da se prevrće. Spletom sretnih okolnosti, mi smo se nalazili veoma blizu, te smo potrčali sa aparatima za gašenje požara i uspjeli da spasimo sve putnike i posadu", pojasnio je Kesić, te dodao kako su, osim njih dvojice, tu bila još dvojica kolega iz Brazila i Južne Afrike.

Šušnja i Kesić su istakli da im je ovo samo još veći podstrek da svoju zemlju nastave predstavljati u najboljem svjetlu.