Niže dobre rezultate u SAD
1

Hermin Garić, nezaustavljivi Bosanac u invalidskim kolicima

Piše: A. Dž.
Hermin Garić
Hermin Garić
Snaga volje, upornost i istrajnost dokaz su da u životu nema nedostižnih ciljeva. Primjer za to je i Hermin Garić, 22-godišnjak koji je u prvim godinama života, dok je bježao od granata, teško ranjen.

Zadobijene povrede prikovale se ga za invalidska kolica i promjenile tok njegovog života. Hermin Garić danas živi u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje postiže sjajne rezultate u trkama invalidskim kolicima. U razgovoru za portal Klix.ba prisjeća se 1994. godine.

"Ne pamtim puno toga i možda je tako i najbolje, iako se sjećam scena kada smo se od granata krili u podrumima. Ja sam ranjen u Imamovićima, mjestu 15 kilometara udaljenom od Zavidovića. Moji roditelji su čuli da se sprema napad na selo pa su nam rekli da bježimo ka jednoj kući koja je bila na sigurnijem mjestu. Dok smo trčali, granata je eksplodirala iznad moje i mamine glave, a mene je geler pogodio u leđa", priča nam Hermin.

U SAD otkrio ljubav prema sportu

No, tu nije bio kraj njegovim nedaćama. Hitna pomoć, koja ga je trebala prevesti do bolnice se prevrnula u potok, a Herminu je u toj nesreći povrijeđena kičmena moždina. Od tada je vezan za invalidska kolica, no to nije utjecalo na njegov optimizam i vedrinu, želju za dokazivanjem i uspjehom. Hermin je 2000. godine svoj novi dom pronašao u gradu Utica, u američkoj saveznoj državi New York.

"Ovdje sam došao na liječenje nakon što sam čuo da imaju dobre ljekare i dobre medicinske uvjete", kaže Hermin.

Po dolasku u SAD otkrio je ljubav prema sportu. Isprva je to bila košarka u invalidskim kolicima, no kasnije je saznao za Boilermaker trke, koje se već 35 godina održavaju u Utici, a svake godine privuku veliki broj posjetitelja.

"Godine 2005. sam prvi put učestvovao na Boilermaker utrci sa običnim kolicima, a kako bih osvojio sportska kolica moje vrijeme je moralo biti ispod dva sata i 16 minuta. Međutim, ja sam utrku odvozio za sat i 16 minuta te osvojio trkaća kolica. Od tada sam svake godine redovan učesnik Boilermakera, ali i drugih utrka u tom dijelu SAD-a", priča nam Garić.

Voli pogledati utakmice nogometne reprezentacije BiH

Već osam godina je redovan učesnik utrka i svaki put postiže sve bolje rezultate. Američki mediji ga opisuju kao nezaustavljivog.

"Ništa od toga ne bih mogao postići bez podrške porodice, prijatelja i okoline", kaže Hermin.

Iako već 12 godina živi u SAD, ovaj vrijedni momak nije izgubio kontakt sa svojom domovinom. Samo prije nekoliko dana bio je u posjeti rodbini i prijateljima u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući njima, ali i internetu, prati dešavanja u zemlji, a priznaje da, kad mu obaveze to dozvoljavaju, voli pogledati utakmice nogometne reprezentacije BiH.

Bosanska zajednica u Utici broji 10.000 članova, a većina mladih se školuju ili rade. I Hermin se nada skorom završetku fakulteta, a od utrkivanja u invalidskim kolicima ne namjerava odustati.

"Planiram učestvovati u mnogo više utrka i možda čak na olimpijskim igrama u nekoj od narednih godina", ističe Hermin.