Pozivaju na oprez
1

Hercegovački vatrogasci čekaju sezonu požara uz bolju opremu, ali opet bez aviona

Piše: R. D.
Hercegovina je prošlo ljeto gorjela, a samo nadljudskim naporima vatrogasaca spašavana je vrijedna imovina, često i ljudski životi. Štete su se mjerile vjerovatno u stotinama miliona. Ovo ljeto hercegovački vatrogasci čekaju bolje opremljeni, a za naredne godine u planu je i kupovina specijaliziranog aviona za gašenje požara.

Pero Pavlović, glasnogovrnik Štaba civilne zaštite HNK kaže nam kako su pripremne aktivnosti za sezonu požara, koja se očekuje u ljetnim mjesecima obavljene kao i u prethodnim godinama.

"Poslali smo dopis svim jedinicama lokalne samouprave, kao i javnim preduzećima koji su važni u procesu protupožarne zaštite o konkretnim planovima. Kao što znate sve vatrogasne jedinice u kantonu u proteklom periodu materijalno su unaprijeđene, jednim ili dva vozila te je stanje i u toj oblasti bolje nego je bilo u ranijim godinama", kaže Pavlović.

Pero Pavlović je napomenuo kako je Civilna zaštita sačinila analizu koja kaže kako bi naredni korak u opremanju naših protupožarnih jedinica bila kupnja jednog air tractora, specijaliziranog aviona za gašenje požara.

Pero Pavlović (Foto: Klix.ba)
Pero Pavlović (Foto: Klix.ba)

Važna investicija bi bila kupovina aviona za gašenje požara

"Ta informacija je prezentirana Vladi HNK, a procjene stručnjaka govore da bi za nabavku jednog takvog specijaliziranog aviona trebalo izdvojiti 6,5 miliona KM, a za dodatnu opremu i obuku posade ukupno osam miliona. Stručnjaci koje smo konsultovali su nam kazali da bi sa tri takva aviona bili potpuno opremljeni da zaštitimo ne samo naš kanton, već i kompletan prostor Hercegovine, a da pomognemo i u cijeloj Bosni i Hercegovini, pa i u okolnim zemljama", kaže nam Pavlović.

Pavlović na kraju kaže i kako velika većina požara je plod ljudskog nemara te da svaku priliku treba iskoristiti za apal građanstvu da maksimalno pazi kad je otvoreni plamen u pitanju.

"Sad je vrijeme radova u vrtu ili na njivi, uvijek ima nešto što bi naš čovjek želio uništiti. Molimo sve da za bilo kakvo korištenje vatre pozovu vatrogasce ili civilnu zaštitu te da te poslove rade u njihovom prisustvu", kazao je Pavlović.

Petar Jurić, komandir PVJ Mostar nam kaže kako vatrogasci uvijek imaju posla, da nema dana bez intervencija, ali da se u sezoni samo obim posla i pritisak na ljude i materijalna sredstva samo dodatno pojača.

Petar Jurić (Foto: Klix.ba)
Petar Jurić (Foto: Klix.ba)

Bolja materijalna opremljenost i mlađe ljudstvo

"Svake godine je stanje po pitanju spremnosti sve bolje, godišnje uspjevamo nabaviti jedno ili dva nova vozila, a ona stara održavati upotrebljivim. Najvažnije je ljudstvo, svake godine smo sve mlađi. Dosta vatrogasaca je otišlo u penziju, zapošljavamo nove, pa smo se značajno podmladili. Uz pomoć Grada Mostara od šestog mjeseca zaposlimo uvijek i nekoliko sezonskih radnika koji su važna pomoć u tim ljetnim mjesecima", kaže Jurić.

Po pitanju opremljenosti PVJ Mostar i dalje je prioritet kupovina auto-ljestvi i cisterni. S najvažnijim, onim navalnim vozilima stanje je bolje, jer se posljednjih godina kupila dva nova. Kako se nabavljaju nova vozila, tako stara PVJ Mostar donira dobrovljnim vatrogasnim društvima, koja su važan dio borbe protiv požara posebno u ljetnim mjesecima.