{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Henri Levy i Matvejević proglašeni počasnim Sarajlijama

F
31.7.2013. u 12:08
31
8
Henri Levy i Matvejević proglašeni počasnim Sarajlijama
31
Henri Levy i Matvejević proglašeni počasnim Sarajlijama
Foto: AFP
Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajevo vijećnici su usvojili Odluke o proglašenju počasnih građana Sarajeva francuskog filozofa Bernarda-Henrija Lévyja i prof. dr. Predraga Matvejevića.
"Intelektualac Levy pisanom riječju i filmskim jezikom svjedočio je zločinima agresora na BiH, posebno na grad Sarajevo. Također, vodio je niz akcija u Parizu za pomoć građanima opkoljenog Sarajeva", rekao je zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Gradimir Gojer.

Levy je autor dokumentarnog filma „Bosna“ o agresiji na BiH, u kojoj portretira Armiju RBiH kao vojsku koja brani čast Evrope i Aliju Izetbegovića kao borca za kozmopolitizam i slobodu. Objavio je dnevnik koji je vodio tokom rata pod nazivom „Ljiljan i pepeo“.

Predrag Matvejević, rođen u Mostaru, bosanski i hrvatski pisac i državljanin Italije, član je Akakdemija nauka i umjetnosti BiH od 2002. godine.

"Kao književnik i esejist Matvejević je učinio nemjerljiv doprinos stvaranju ambijenta u svjetskim okvirima za protok istine o agresiji na BiH. Inače, je redovni profesor na Sveučilištu u Zagrebu, La Sapijeza Sveučilišta u Rimu i Sveučilišta Sorbona u Parizu", kaže Gojer.

Predsjednici Francuske, Hrvatske, Slovenije i Italije Metvejeviću su već dodijelili odlikovanja.
Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća počasnim građanima Sarajeva trebale bi se uručiti Povelje Grada Sarajeva.

Odlukom o priznanjima i nagradi Grada Sarajeva propisano je da se „Počasnim građaninom“ može proglasiti i strani državljanin koji je ostvario naročit doprinos razvoju i afirmaciji Grada, te razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti i humanosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: