Ostati na evropskom putu
3

Hennessey: Rekonstrukcija vladajuće koalicije nije neuobičajena

FENA
Mary Ann Hennessey (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mary Ann Hennessey (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je u Bosni i Hercegovini krenula rekonstrukcija vlada poslije usvajanja državnog budžeta protiv kojeg je glasala jedna stranka iz vladajuće koalicije (SDA) međunarodna zajednica slaže se da ukoliko i bude formirana nova koaliciona vlada ona treba nastaviti voditi BiH ka evropskim integracijama.

Šefica Ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini Mary Ann Hennessey za Fenu kaže da rekonstrukcija vladajuće koalicije nije neuobičajena za evropske zemlje, ali da je osnovna briga Vijeća Evrope da li će se nastaviti raditi na putu evropskih integracija onako kako se do sada to činilo, pa čak i u periodu kada je BiH imala vladu u "tehničkom mandatu".

"Važno je da se završi implementacija presude 'Sejdić i Finci protiv BiH', da se usvoje svi potrebni zakoni za integracijski proces BiH, kao i da se taj proces odvija u skladu s demokratskim principima", kaže Hennessey.

Dodaje i da je formiranje koalicije matematički proces proizišao iz izbornih rezultata zbog čega se vladajuće koalicje u skladu s tim mogu mijenjati.

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Fletcher Burton također u izjavi za Fenu naglašava da je važan ishod koalicionih promjena te da li će se cjelokupni proces odvijati u skladu s demokratskim principima i ustavnim načelima.

Ambasador Velike Britanije u BiH Nigel Casey prethodno je izjavio novinarima da posao međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini nije da odlučuje ko će biti u vladi na bilo kojem nivou u BiH, jedini interes međunarodne zajednice je da vidi stabilnu i efikasnu vladu na svim nivoima.

Dodao je i da vlada treba biti u mogućnosti da napravi značajne korake za BiH na njenom putu ka zajedničkom cilju, a to su integracije u Evropsku uniju i NATO.

Nakon što Stranka demokratske akcije (SDA) nije prihvatila predloženi budžet državnih institucija uslijedila je sveobuhvatna rekonstrukcija vlada u kantonima u kojima su vlast činile stranke potpisnice Platforme, a to su osim SDA, SDPBiH, NS Radom za boljitak i HSPBiH, a razgovara se i o rekonstrukcijama na ostalim nivoima.