|

Hennessey: Naredna godina ključna za integriranje evropskih vrijednosti

Hennessey: Naredna godina ključna za integriranje evropskih vrijednosti
35
F
FENA
23.12.2012. u 09:43
10
komentara
35

dijeljenja
Hennessey: Naredna godina ključna za integriranje evropskih vrijednosti Mary Ann Hennessey (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Jedan od važnijih događaja koji je obilježio 2012. godinu je, nažalost, neprovođenje ustavne reforme kako bi se ispunile obaveze iz presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić - Finci, te nedosatatak progresa u vezi sa evropskim integracijama BiH.
Ovo je za Fenu izjavila šefica ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini Mary Ann Hennessey, dajući ocjenu o događajima koji su obiježili 2012. te o perspektivama u 2013. godini.

Također je podsjetila da je Bosna i Hercegovina ove godine obilježila desetogodišnjicu prijema u Vijeće Evrope. Ovim povodom je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija posjetio Strasbourg u aprilu, dok je generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland doputovao u posjetu BiH u maju.

Prema njenim riječima, od pozitivnih događaja u godini koja je na izmaku izdvaja se demonstracija mogućnosti i snage civilnog društva, koje je pokazalo da može razviti i odgovorno, dosljedno i jasno prezentirati ideje za razvoj bh. društva, te kritički posmatrati rad javnih zvaničnika i vlasti.

"Naredna godina će biti ključna za integriranje evropskih vrijednosti, istinsko provođenje reformi ustava i izbornog zakona, jačanje neovisnosti i efikasnosti sudstva, te daljnje jačanje i promociju individualnih ljudskih prava, kako bi se osiguralo da - u saradnji sa vlastima, političkim partijama i civilnim društvom - 2014. bude stvarna evropska godina za Bosnu i Hercegovinu", ocijenila je Hennessey.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...