BiH
0

Helsinški komitet za ljudska prava zabrinut zbog situacije u Hidrogradnji

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Grupa radnika "Hidrogradnje" d.d. Sarajevo i članova Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala - Sindikalne podružnice "Hidrogradnja", obratila se Helsinškom komitetu za ljudska prava u BiH žalbom koju su uputili i Općinskom sudu u Sarajevu, koji je prvostepenom presudom od 7. oktobra 2013. "zabranio organizovanje i vođenje štrajka" koji je ova podružnica organizovala 30. septembra 2013., a što je Sud ocijenio kao "nezakonito postupanje".

Ne ulazeći u komentiranje sudske presude, Helsinški komitet za ljudska prava u BiH je podsjetio da je pravo na štrajk jedno od osnovnih prava iz oblasti ekonomskih i socijalnih prava.

Ističu da je pravo na udruživanje u sindikate i pravo na štrajk priznato Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama na čiju primjenu se Bosna i Hercegovina obavezala.

Također, iz Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH navode da Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima obavezuje državu da sindikatima osigura pravo da slobodno obavljaju svoju djelatnost kao i pravo na štrajk.

Naglašavaju da agonija radnika "Hidrogradnje" traje godinama jer im 11 godina nisu uplaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, osam godina nije im uplaćeno zdravstveno osiguranje,te da ih trenutno 750 ne prima plaću, a da 20 radnika koji su napunili 40 godina staža ne mogu osigurati penzije.

"Helsinški komitet izražava zabrinutost zbog poražavajuće činjenice da Vlada Federacije BiH, kao većinski vlasnik (67 posto) 'Hidrogradnje', i resorno ministarstvo nemaju ni prijedlog za izlazak iz ovakve situacije", saopćeno je iz te organizacije.

Potcrtali su da su sindikalci posebno ogorčeni na činjenicu da je vijest o spomenutoj presudi i zabrani održavanja štrajka objavljena u medijima večer prije nego je tužitelj, "Hidrogradnja" d.d., podnijela tužbu i nakon što je štrajk već bio počeo.