Veliki problemi
43

Helikopteru otežano gašenje na Čvrsnici, prosijecanjem šume spriječiti širenje požara

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Civilna zaštita i vatrogasci imaju velikih problema s požarom na Čvrsnici, konfiguracija terena otežava gašenje i helikopteru Oružanih snaga koji je stigao na lokalitet Jablanice nakon dva dana gašenja požara u Ljubinju.

"Trenutno pokušavamo helikopterom prebaciti ljude i vodu na plato Čvrsnice i s te strane probamo izvršiti prosijecanje šume te na taj način zaustavimo širenje požara na djelove planine koji do sada nisu bili zahvaćeni vatrenom stihijom", kazao nam je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite.

Prosijecanje šume se smatra neophodnim da bi se požaru s lokaliteta Veliko sljeme spriječilo širenje na plato Čvrsnice, gdje je vegetacija gušća, a dominira borova šuma.

Pero Pavlović, glasnogovornik Operativnog štaba Civilne zaštite HNK, kazao nam je da osim požara na Čvrsnici postoji još jedan požar u ovom kantonu koji je van kontrole.

"Van kontrole je i požar u općini Konjic, lokalitet Ljesovina, gdje na nepristupačnom terenu gori bukova i kestenova šuma. Vatrogasci su na terenu, ali je gašenje požara maksimalno otežano", kazali su za Klix.ba iz Operativnog štaba Civilne zaštite HNK, koji su još dodali da su na području cijelog kantona imali veći broj intervencija, ali da su požari na tim lokacijama pod kontrolom ili ugašeni.