Pomoć iz zraka
671

Helikopter Oružanih snaga požare gasio i na području Čapljine i Čitluka

G. Š.
Helikopter Oružanih snaga aktivan u Hercegovini (Foto: Klix.ba)
Helikopter Oružanih snaga aktivan u Hercegovini (Foto: Klix.ba)
Helikopter Oružanih snaga BiH intervenirao je na području Čapljine i Čitluka gdje se vatrogasci treći dan bore sa vatrenom stihijom koja je izbila na području Šurmanci i proširila se u više smjerova, potvrđeno je za Klix.ba.
Kako nam je kazao šef vatrogasne jedinice Čapljina Mate Jurković najkritičnije je jutros bilo ispod brda Zoljevac gdje je vatra ugrozila porodične kuće, te su u gašenju pomogle i oružena snage naletima helikoptera.

"Helikopter je malo pomogao iako nije ugasio vatru, te je otišao u Mostar natočiti gorivo. Ne znam hoće li se vraćati, ali nam je pomogao i sve ekipe su na terenu nadam se da ćemo požar ugasimo tokom dana", kaže Jurković za Klix.ba.

Dodaje kako je teren zahtjevan i da se ne može doći na požarište vozilima nego naprtnjačama vatru gase već treći dan.

"Mi smo bili ugasili požar na području Čapljine ali se on preko Šurmanaca opet vratio iz Čitluka. Borimo se i nadamo se da ćemo ga danas konačno ugasiti", kazao nam je Jurković sa čapljinskog požarišta.

Šef vatrogasaca u Čitluku Silvio Ostojić nam kako se na tom području vatrogasci bore sa požarom koji prijeti Bijakovićima.

"Gori iznad Šurmanaca i Bijakovića. Ovdje trenutno nema ugroženih naselja ali zbog vjetra je u svakom trenutku moguće da požar postane prijetnja i stanovništvu. Ekipe su sve na terenu i dajemo sve od sebe", kaže Ostojić za Klix.ba.