{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Helikopter EUFOR-a angažiran na gašenju požara u BiH

F
20.7.2012. u 18:41
6
7
Helikopter EUFOR-a angažiran na gašenju požara u BiH
6
Helikopter EUFOR-a danas je više od pet sati bio angažiran na gašenju požara u području Konjica.
“Alouette III” je obavio seriju letova, svaki put ispuštajući po 500 litara vode na šumske požare u planinskom području na lokalitetu Spiljana, saopćeno je iz EUFOR-a.

Helikopter je bio angažiran od 09.00 do 14.00 sati, sa kratkim prekidima za smjenu posade, a procjenjuje se da je tokom 50-ak letova ispušteno više od 25.000 litara vode. Punjenje sistema s vodom vršeno je u obližnjoj rijeci Neretvi.

Do angažiranja helikoptera EUFOR-a je došlo nakon molbe koju je 17. jula ove godine uputio Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, tražeći pomoć EUFOR-a u borbi protiv požara.

Nakon izvršenog izviđanja jučer ujutru, helikopter EUFOR-a je kasnije, u popodnevnim satima, počeo s prvim letovima s ciljem gašenja požara.

Komandant EUFOR-a general-major Robert Brieger izjavio je da je potpuno svjestan teškoća koje ovi požari uzrokuju lokalnim zajednicama i vlastima u cijeloj Bosni i Hercegovini.

"Iako EUFOR trenutno raspolaže ograničenim protupožarnim sredstvima, koja se prevenstveno koriste u Kampu Butmir, mi ćemo nastaviti pružati podršku u borbi protiv požara na najbolji mogući način. Iskreno se nadam da će helikopter EUFOR-a biti od koristi i da će požari koji ugrožavaju Bosnu i Hercegovinu biti stavljeni pod kontrolu i ugašeni što prije “, rekao je Brieger.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: