Susret delegacija
28

Helez se u Sarajevu sastao s ministrom odbrane Slovenije: Uvijek se možemo osloniti jedni na druge

V. K.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenikom ministra odbrane BiH Aleksandrom Goganovićem, u utorak 28. novembra 2023. godine u službenu je posjetu primio ministra odbrane Republike Slovenije Marjana Šareca.

U izaslanstvima oba ministarstva bili su i ambasador Slovenije u BiH Damjan Sedar, pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, generalni direktor Direktorata za politiku odbrane MO Slovenije Roland Žel, savjetnik slovenskog ministra odbrane general-major Dobran Bođić, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić i ostali saradnici.

Na sastanku se razgovaralo o razvoju bilateralne vojne saradnje, u okviru koje se ove godine ostvaruje 16 zajedničkih aktivnosti te modalitetima provedbe slovenske pomoći u vidu donacije specijalnih vozila za vojnu policiju OS BiH, a u okviru NATO-ove inicijative za izgradnju odbrambenih kapaciteta BiH.

Sagovornici su razmijenili stavove o sigurnosnoj situaciji u Europi i svijetu te istaknuli značaj misije EUFOR-a u BiH za mir i stabilnost cijele regije, kao i ulogu slovenskih vojnika u toj misiji. Obostrano je istaknuta međusobna pomoć u situacijama prirodnih katastrofa, kao što su poplave u BiH 2014. godine, kada su u pomoć u sanaciji posljedica u BiH došli pripadnici Slovenske vojske te poplave ovog ljeta u Sloveniji, kada su OS BiH kao pomoć uputile inženjerijsku postrojbu.

"U takvim okolnostima možemo se uvijek osloniti jedni na druge. Slovenija je jedna od najvećih zagovornica članstva BiH u eurotlantskim integracijama i drago mi jer da i na tom putu imamo pomoć Slovenije", rekao je ministar Helez.

Ministar Šarec je kazao da je zadovoljan napretkom koji je postignut uz pomoć sredstava dodijeljenih putem Evropskog instrumenta mirovne pomoći, kada su odobrene mjere pomoći za deminiranje i jačanje kapaciteta Oružanih snaga BiH.

"Slovenija je preuzela vođenje projekta jačanja kapaciteta vojne policije OS BiH. U vezi s tim realizirat ćemo i razvojne projekte prve pomoći i razvoja sigurne vožnje na području lokacije pojedinačne postrojbe vojne policije OS BiH. Razvojne projekte provodimo i u više općina u BiH, također u cilju što bolje pripreme lokalnih zajednica za uspješno sudjelovanje u europskim i drugim međunarodnim projektima", rekao je ministar odbrane Slovenije.

Zamjenik ministra odbrane BiH Goganović zahvalio je gostima iz Slovenije na potpori puta BiH ka članstvu u EU. On je istaknuo da će BiH gajiti saradnju s NATO-om, a za sigurnosne izazove u Evropi i svijetu je konstatirao da će se BiH uvijek zalagati za deeskalaciju i mir.