Ministar odbrane
103

Helez podržao Gavrankapetanovića: "Bori se s nepravdom, uvjeren sam da će dobiti bitku"

A. L.
Priča oko imenovanja Ismeta Gavrankapetanovića na čelo KCUS-a aktuelna je danima, a jedan od onih koji su se oglasili i komentarisali situaciju je ministar odbrane BiH Zukan Helez.
Gavrankapetanović nije dobio saglasnost ministra zdravstva Federacije BiH Nediljka Rimca za imenovanje na mjesto direktora KCUS-a, a nakon takve odluke podržale su ga brojne političke ličnosti u našoj zemlji.

"Ismeta Gavrankapetanovića poznajem lično i uvjerio sam se o kakvoj ljudskoj veličini i fantastičnom ljekaru se radi. I dok ga nisam upoznao lično, slušao sam od drugih o njemu. Njegova me je biografija fascinirala. Jedan je od nosilaca razvoja ortopedije u našoj Bosni i Hercegovini i jedan od njenih simbola", kazao je Helez.

Kako je navode, nije bio u Sarajevu u ratu ali oni koji jesu i kojima je spasio živote ispričali su mu da je u godinama opsade vrijeme provodio u operacionoj sali na KCUS-u, a kući odlazio samo da se presvuče.

"Umjesto da se oni koji daju 'saglasnosti' i 'pravna obrazloženja' u Ministarstvu zdravstva FBIH bore da na čelo najveće zdravstvene ustanove u BiH dođe vrhunski ljekar, menadžer u zdravstvu, oni politikantski pokušavaju da Gavrankapetanovića diskvalifikuju KCUS kao najveća zdravstvena ustanova u BiH mora biti državni projekat i kao takav treba jednog profesora Gavrankapetanovića. Godinama se borio sa nepravdom, stoički sve podnosio i izborio se. I ponovo se, neka mi ne zamjeri što ću mu reći 'naš Ipe', bori sa nepravdom i uvjeren sam da će i ovu bitku dobiti. Uz njega sam i ima moju punu podršku", kazao je Helez.