Posjeta stratištima
150

Helez odao počast ubijenim hrvatskim civilima u Grabovici: Zločin je zločin bez obzira ko ga je počinio

F. H.
Zukan Helez odaje počast hrvatskim civlima u Grabovici
Zukan Helez odaje počast hrvatskim civlima u Grabovici
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez odao počast hrvatskim civilima koje su u nići sa 8. na 9. septembar 1993. godine ubili pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegvine.

"U mjestu Grabovica, između Mostara i Jablanice, odao sam počast i položio cvijeće ubijenim civilima, pripadnicima hrvatskog naroda. U noći sa 8. na 9. septembar 1993. godine neodgovorni pripadnici Armije RBiH su ubili 33 civila. Ubistvo Mladenko Zadro koja je imala tek nepune 4 godine, ubistvo starca Marka Marića koji je imao 87 godina, ubistvo 17 žena nije i ne može biti legitiman vojni cilj. Zločin je zločin, bez obzira ko ga počinio", poručio je Helez.

U Grabovici su pripadnici Armije BiH ubili 33 civila hrvatske nacionalnosti
U Grabovici su pripadnici Armije BiH ubili 33 civila hrvatske nacionalnosti

On je naglasio da svaka majka jednako tuguje za svojim djetetom, svako dijete isto plaće za svojim roditeljima. Svaka žrtva zaslužuje poštovanje.

"Danas iz Grabovice želim da pošaljem poruka da nigdje i nikada više ne bude rata, da ne bude ubijenih i stradalih. Iz ovoga moramo naučiti lekciju i svoju djecu učiti da niko i nikada ovako nešto ne uradi. Sutra ću posjetiti stratište Ahatovići, mjesto na kojem su ubijeni civili bošnjačke nacionalnosti te stratište Sijekovac, na kojem su ubijeni civili srpske nacionalnosti", kazao je Helez.

Pozvao je sve političare u BiH da se poklone svim žrtvama, a ne samo žrtvama iz vlastitog naroda jer kako naglašava samo tako se može graditi Bosna i Hercegovina i bolja budućnost.