{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Helez: Od 23.000 revidiranih korisnika, 6.100 izgubilo prava

F
28.4.2014. u 16:09
8
33
Helez: Od 23.000 revidiranih korisnika, 6.100 izgubilo prava
8
Helez: Od 23.000 revidiranih korisnika, 6.100 izgubilo prava
Zukan Helez (Foto: Klix.ba)
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zukan Helez izjavio je na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu da je u dosadašnjem procesu revizije, 6.100 korisnika ili 26 posto revidiranih, izgubilo nelegalno stečena prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite.
"Oni su među 23.000 korisnika za koje je dosad okončan proces revizije (u sve tri faze) prema federalnom zakonu o kontroli korišćenja boračko-invalidske zaštite", dodaje ministar.

Analiza primjene tog zakona i stanje u oblasti boračkih prava generalno u FBiH, tema su današnje sjednice Doma naroda.

Rasprava je okončana u prvom dijelu ovog zasjedanja održanom u prvoj polovini mjeseca i zaključci bi trebalo da budu doneseni danas.

Prijedloge zaključaka uputili su u proceduru delegatski klub Bošnjaka, kao i Klub Hrvata koji se u tome oslanja na stavove više braniteljskih udruga proisteklih iz Hrvatskog vijeća obrane.

Iz Kluba delegata Hrvata su tokom današnjih diskusija upućene primjedbe da se neustavno i nezakonito formiraju revizorski timovi koji provode kontrolu korišćenja boračke zaštite. Članovi ovog Kluba su kazali da proces treba vratiti u zakonske okvire time što je za formiranje takvih timova nužna i saglasnost kantonalnih nivoa - ministara, boračkih udruženja i nadležnih uprava.

"Mi pošaljemo zahtjev za formiranje revizorskih timova temeljnim kantonalnim udruženjima (boračkim), kantonalnim ministrima i direktorima nadležnih uprava. Oni koji nas pobijaju, nikad neće to da nam vrate. Mi nismo dužni i obavezni da čekamo", odgovorio je na takve primjedbe ministar Helez.

On generalno odbacuje tvrdnje da u procesu revizije radi na štetu Hrvata (a u korist Bošnjaka) te kao primjer za to navodi da je u Cazinu iz prava izvedeno oko 50 posto neleganih korisnika boračko-invalidske zaštite.

"Moja je "krivica" što su tek mojim angažmanom počeli da se izvode iz prava nelegalni korisnici", riječi su ministra Heleza koji podsjeća da je provedba zakona o reviziji počela 2009. godine, ali da do njegovog dolaska na čelo resornog ministarstva nije dala značajnije rezultate u smislu obustave nelegalnih korišćenja boračkih naknada.

U vezi s oduzimanjem prava na naknade nekim pojedincima koji su ih stekli kao ratni vojni invalidi, ministar je naveo da je Institut za medicinsko vještačenje, a ne njegovi ministarstvo, jedini nadležan za utvrđivanje procenta invalidnosti.

Osim delegata i resornog ministra, današnjoj sjednici Doma naroda prisustvuju članovi više boračkih udruženja, proisteklih iz Armije RBiH i Hrvatskog vijeća obrane.

Predstoji zaključci po isteku pauze proglašene radi usaglašavanja više prijedloženih.

Jednim od zaključaka iniciranih iz nekih udruga HVO-a predložena je obustava procesa revizije, ali ministar Helez naglašava da se tome ne može udovoljiti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: