BiH
3

Bošnjački i hrvatski delegati nisu usaglasili zaključke iz oblasti boračko-invalidske zaštite

SRNA
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH prekinuo je večeras vanrednu sjednicu o stanju boračkih prava sa analizom primjene Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, nakon što nisu usaglašeni zaključci koje su ranije predložili klubovi delegata bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Najavljeno je da će zaključke do nastavka sjednice, čiji datum nije saopšten, usaglašavati tim koji će činiti po jedan predstavnik iz svih delegatskih klubova u Domu naroda i predstavnik resornog federalnog ministarstva.

Klub delegata bošnjačkog naroda tokom rasprave podržao je reviziju, dok su delegati Kluba hrvatskog naroda iznijeli mnoge primjedbe na proces revizije koje se odnose na formiranje revizorskih timova, te izvođenja iz prava pripadnika HVO-a.

Jedan od zaključaka, koji je predložio Klub hrvatskog naroda u saglasnosti sa nekoliko udruženja proisteklih iz rata, odnosi se na obustavljanje procesa revizije do usklađivanja Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite sa presudama Ustavnog suda FBiH.

Ovaj klub predložio je da hitno budu formirani tim za koordinaciju revizije i novi revizorski timovi, kao i da hitno budu uspostavljene isplate za korisnike invalidnina sa područja opština Zapadnohercegovačkog kantona /Široki Brijeg, Grude, Posušje i LJubuški/.

Klub bošnjačkog naroda predložio je devet zaključaka, među kojim je zaključak da Vlada FBiH bude zadužena da do 1. jula izradi zakon o jedinstvenom registru pripadnika oružanih snaga i korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite koristeći preciznu ratnu evidenciju svih boračkih kategorija, te da ga uputi u parlamentarnu proceduru.

Narednim zaključkom ovog kluba Vlada bi bila zadužena da donese program zapošljavanja boračke populacije najkasnije do septembra.

Predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović najavio je da će, ukoliko zaključci ne budu usaglašeni do nastavka sjednice, na glasanje dati već predložene zaključke.