Poruka iz Bugojna
75

Helez: Ne bi bilo loše da se EUFOR-u ne produži mandat u BiH, jer bi došao NATO

A. L.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Tokom današnje posjete fabrici Binas u Bugojnu medijima se obratio ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez.

Tom prilikom je odgovorio na pitanje šta bi se desilo ako misiji Althea ne bude produžen mandat u BiH.

"Možda nije loše da se ne produži mandat EUFOR-u, onda bi NATO došao. Ja mislim da to neće uraditi ni Srbija, ni Rusija upravo zato što po Dejtonskom sporazumu ako EUFOR ne dobije misiju onda je dužan NATO da preuzme i to bi nama odgovaralo. Ja imam izuzetnu sasradnju sa EUFOR-om kao i naše Oružane snage, ali ovo govorim hipotetički", rekao je Helez.

Upitan je i zašto BiH nema vijeće za nacionalnu sigurnost.

"To Ustavom nije predviđeno. Svu brigu oko sigurnosti vodi nekoliko agencija. Prije svega to radi Ministarstvo sigurnosti, pa na nižim nivoima se spušta na OSA-u, SIPA-u, Graničnu policiju i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela", kazao je.

Osvrnuo se i na rad kompanije Binas:

"Samo prije dvije godine, ovdje je bilo totalno rasulo, dugovalo se negdje oko 14 plata, dugovalo se Razvojnoj banci, dobavljačima... Firma je bila pred stečajem. Dio tehnmologije je bio izvučen u Pretis, a jedan dio u Bratunac. To je bio organizovani pokušaj SDA na čelu s ovim čovjekom što je sada iza rešetaka da se Binas zatvori. Dolaskom ovog menadžmenta i Trojke ovdje se situacija okrenula. Ovdje radi 420 uposlenika, plate su redovne, isplaćuje se regres, radnici imaju godišnji odmor, smanjuju se dugovi, obnavljaju hale... To je jedna pozitivna priča", rekao je.

Dodao je da će se u narednom periodu realizirati pomoć za radnike Binasa u pojedinačnom iznosu od 2.500 KM čime će se ispoštovati odluka Vlade Federacije.