Međunarodni događaj
58

Helez na avio-izložbi u Dubaiju, zanimao se za borbene helikoptere i dronove

N. V.
Ministar Zukan Helez na avio-izložbi u Dubaiju
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez prisustvuje danas i jučer velikoj međunarodnoj avio-izložbi "Dubai Airshow".

Drugi dan izložbe, ministar obrane je vrijeme posvetio kontaktima sa svjetskim proizvođačima različitih letjelica zanimljivih za Oružane snage BiH.

U pratnji zapovjednika Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane OS BiH brigadira Milorada Krajšumovića i šefa Odsjeka za politike upravljanja i zaštite zračnog prostora u Sektoru za politiku i planove MO BiH brigadir Herman Jerman, ministar Helez se, kako se navodi u saopćenju iz njegovog kabineta, zanimao za višenamjenske, ali i borbene helikoptere, različite tipove bespilotnih letjelica i borbenih dronova.

Helez je iskoristio prigodu upoznati se s nekim aspektima modernizacije različitih zrakoplovnih sredstava.

"U slučaju bilo kakve prijetnje ili prirodne nepogode, letjelice igraju vrlo važnu ulogu u inventaru svake moderne vojske. To moramo imati u vidu i u procesu modernizacije OS BiH. Naše je da budemo kreativni u nalaženju načina da za OS BiH nabavimo najbolje što možemo", rekao je tim povodom ministar Helez.

Izložba u Dubaiju ubraja se među najveće međunarodne izložbe vojnog i civilnog vazduhoplova, na kojoj ove godine sudjeluje više od 1.400 izlagača iz 95 zemalja svijeta.

Za gostovanje na izložbi i sudjelovanju na desetak pratećih tematskih konferencija prijavilo se 390 visokih vojnih i civilnih delegacija.

"Savremene sigurnosne prijetnje od nas zahtijevaju da pratimo i ne zaostajemo za svjetskim trendovima u nadzoru i kontroli zračnog prostora naše države. Važno nam je da se iz prve ruke uvjerimo u kojem smijeru ide vojna zrakoplovna industrija te da s nekim od najvećih svjetskih proizvođača razmotrimo mogućnosti našeg prilagođavanja tim trendovima", rekao je Helez jučer.