Izazvao kontroverze
83

Helez: EUFOR pokreće istragu zbog prisustva njihovog vojnika na obilježavanju 9. januara u Milićima

M. G.
EUFOR će pokrenuti istragu zbog slučaja koji je izazvao brojne kontroverze u BiH, a radi se o slučaju prisustva njihovog vojnika tokom obilježavanja neustavnnog "Dana RS-a" u Milićima.
Kontaktirali smo ministra odbrane u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Zukana Heleza koji je danas održao sastanak komandantom EUFOR-a Helmutom Habermayerom povodom doniracije 363.000 eura za ulaganje u sistem zajedničke zrakoplovne komunikacijske mreže.

Helez nam je rekao da ga je Habermayer na sastanku obavijestio da se ovaj slučaj desio.

"On me je kratko obavijestio da se to desilo i da će oni to ispitati i u skladu sa svojim pravilima postupiti", kazao nam je Helez.

Identitet vojnika, kao i to iz koje zemlje dolazi još uvijek nije poznat.

"Nismo ulazili u detalje, ali bitno je da su pokrenuli istragu", dodao je Helez.

Podsjećamo, opština Milići jučer je objavila saopštenje o obilježavanju 9. januara - neustavnog "Dana Republike Srpske", a na fotografijama se vidi da je prisutan i vojnik EUFOR-a.

Opština je naime objavila saopćenje o obilježavanju 9. januara prilikom čega se navodi da je "Služenjem parastosa poginulim borcima u Spomen sobi i polaganjem vijenaca na centralno spomen obilježje u Milićima, obilježen je 9.januar – Dan Republike Srpske".

Na fotografijama koje prate tekst vidi se da se u spomen sobi borcima VRS nalazi i vojnik EUFOR-a sa upaljenom svijećom u ruci.

Iz Mirovne misije EU u BiH su za Radio Slobodna Evropa kazali da je vojnik "na zadatku i misiji i dio je EUFOR-ovog tima za vezu i posmatranje s lokalnom zajednicom".

"Možemo reći da je vojnik koji se pojavio na slici član tima za vezu s lokalnom zajednicom i vlastima. Jedan od redovnih zadataka članova tog tima je da posmatraju lokalna dešavanja kako bi stekli svijest o potrebama i brigama ljudi. Član našeg tima je prisustvovao ovoj ceremoniji da je posmatra", rekli su iz EUFOR-a.

Međutim, oni ne objašnjavaju zašto vojnik drži svijeću zajedno sa ostalim učesnicima na obilježavanju neustavnog praznika i zašto ne stoji sa strane i posmatra ukoliko je već u lokalnoj posmatračkoj misiji.