Nakon današnjeg sastanka
0

Hećo optimist u pogledu sudbine 49 radnika zeničkog "21. decembra"

FENA
Vahid Hećo (Foto: San)
Vahid Hećo (Foto: San)
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo, izvršni direktor za proizvodnju Javnog preduzeća „Elektroprivreda BiH“, Nihad Kadić, direktor Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja Zenica, Senad Sarajlić, ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona, Fahrudin Omerhodžić, predsjednik Sindikata PPDIVUT-a BiH, Mehmed Avdagić i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH - ZDK Mirnes Isaković danas su na sastanku s upravom i Sindikatom Ugostiteljsko-trgovinskog i turističkog preduzeća „21. decembar“ postigli veliki napredak u cilju rješavanja radnopravnog statusa 49 uposlenika ovog zeničkog preduzeća.

„Pokrenuli smo stvari s mrtve tačke i najvažnije je da će radnici nastaviti da rade i da imaju redovne plate. Preduzeće 21. decembar će u stečaj ili likvidaciju, dok će radnici pripasti Rudniku Zenica“, izjavio je ministar Vahid Hećo.

Prema današnjem dogovoru, do 1. juna uprava i Sindikat „21. decembra“ trebaju obaviti svoj dio posla oko stanja u preduzeću.

Predsjednik Sindikata UTTD „21. decembar“, Zijad Kovač izrazio je zadovoljstvo postignutim napretkom u pregovorima koji su vođeni na prijedlog premijera ZDK Miralema Galijaševića.

Dugovanja Ugostiteljskog, trgovinskog i turističkog preduzeća „21. decembar“ prema državi i radnicima iznose preko četiri miliona KM.