Traže rješenje statusa firme
0

Radnici zeničkog "21. decembra" najavili dolazak pred Vladu FBiH

FENA
Zenica
Zenica
Radnici Ugostiteljskog, trgovačkog i turističkog društva “21. decembar” iz Zenice danas su, 12. dan zaredom, protestvovali ispred sjedišta Zeničko-dobojskog kantona.

Četrdesetak uposlenih u ovom preduzeću koje je nekada poslovalo u sklopu Rudnika mrkog uglja “Zenica”, a nakon rata je osnivačku ulogu preuzela Vlada ZDK, zviždaljkama je dočekalo poslanike Skupštine ZDK-a koji danas prisustvuju 39. sjednici kantonalne skupštine.

“Tražimo zarađeno i obećano, i želimo spas za preduzeće i naša radna mjesta. Ako Vlada i Skupština ništa ne riješe, iduće sedmice odlazimo u Sarajevo, gdje ćemo protestvovati ispred zgrade Vlade FBiH”, izjavio je Zijad Kovač, predsjednik Sindikata UTTD “21. decembar”.

Radnici koji traže rješavanje statusa firme i njen povratak u sastav RMU “Zenica”, odnosno Javno preduzeće Elektroprivreda BiH, nezadovoljni su dopisom federalnog ministra Vahida Heće upućenim Ministarstvu privrede ZDK u kojem se odbacuje odgovornost za stanje u preduzeću i položaj radnika.

Zaposleni u “21. decembru” osim rješavanja statusa preduzeća traže i isplatu četiriju plaća te uplatu doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje.