|

HDZ zaprijetio napuštanjem Predstavničkog doma PSBiH ukoliko se usvoji rezolucija o Hrvatskoj

HDZ zaprijetio napuštanjem Predstavničkog doma PSBiH ukoliko se usvoji rezolucija o Hrvatskoj
58
S
SRNA
7.3.2017. u 18:21
240
komentara
58

dijeljenja
HDZ zaprijetio napuštanjem Predstavničkog doma PSBiH ukoliko se usvoji rezolucija o Hrvatskoj Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Šef Kluba HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlametnarne skupštine BiH Nikola Lovrinović izjavio je danas će ova stranka napustiti sjednicu ovog doma, ukoliko bude usvojen Prijedlog rezolucije o želji za napredak Republike Hrvatske.
"Amandmanima na Prijedlog rezolucije, ukoliko prođe ovakav kakav jeste i konsekvence koje može izazvati, želio sam da ukažem na ozbiljnost ovog što se 'u šali' predlaže", rekao je Lovrinović novinarima.

Prema njegovim riječima, Hrvatska nikad nije donijela sličnu rezoluciju o stanju u BiH, iako su iznosili stavove koji su se odnosili na položaj Hrvata u BiH.

On je izrazio nadu da rezolucija neće proći, s obzirom da predstavlja banalizovanje rada Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i bit će opomena Kolegijumu da naredni put dobro razmisli šta prolazi na dnevni red sjednice.

"Nadam se da neće proći rezolucija, jer ne mogu zamisliti situaciju koju bi proizvela i u Hrvatskoj i ovdje u BiH. Kolegama iz SDP-a nije prvi put da predlažu ovakve inicijative koje dobro uzdrmaju unutrašnje odnose, a evo izgleda sada uzdrmavaju odnose sa susjedima", rekao je Lovrinović.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto sličnog je razmišnjanja kada je riječ o Prijedlogu rezolucije, ističući da se njom narušavaju odnosi sa susjednom zemljom.

Krišto je dodala da Prijedlog rezolucije nema poslovničko utemeljenje, jer poslanici imaju pravo da predlažu smjernice samo za institucije BiH.

Obrazlažući Prijedlog rezolucije, poslanik SPD-a BiH Saša Magazinović je naglasio da je neukusno koliko brige i pažnje Hrvatska ukazuje BiH i da je ovo način da se uzvrati za tu brigu.

Magazinović je naveo da su rezolucijom obuhvaćeni evidentirani problemi u Hrvatskoj, a za koje postoji mogućnost da se prenesu na BiH.
Prijavi grešku


Komentari (240)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...