|

HDZ traži objašnjenje predstavnika Bošnjaka uz poruku da tzv. Herceg Bosnu nije osudio Haški sud

HDZ traži objašnjenje predstavnika Bošnjaka uz poruku da tzv. Herceg Bosnu nije osudio Haški sud
4
D. Be.
18.11.2019. u 16:50
118
komentara
4

dijeljenja
HDZ traži objašnjenje predstavnika Bošnjaka uz poruku da tzv. Herceg Bosnu nije osudio Haški sud Foto: R. D./Klix.ba
Hrvatska zajednica Herceg Bosna osnovana na današnji dan 1991. od političkih predstavnika Hrvata u BiH, te je predstavljala zajednički odgovor na napade i srpsku agresiju na Hrvate u BiH, saopćeno je iz HDZ-a BiH.
U saopćenju se navodi da je povod za osnivanje Hrvatske zajednice Herceg Bosne, bio je, između ostalog i pad grada heroja Vukovara.

"U tome vremenu u BiH nije funkcionirala ni zakonodavna, ni izvršna vlast, nije bilo pravne sigurnosti. Ne smije se zaboraviti da je JNA u međuvremenu rat donijela i u BiH, te je 1. oktobra iste godine sravnjeno hrvatsko selo Ravno, a tada bošnjački dužnosnici u Sarajevu govorili kako to nije njihov rat. Hrvati u tim trenutcima nisu tražili nikakvu etničku podjelu BiH. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, a kasnije Hrvatska Republika Herceg-Bosna, predstavljala je hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu BiH, kako bi hrvatski narod mogao imati pravo na predstavljanje u političkom, gospodarskom, kulturnom smislu", saopćeno je.

U HDZ-u smatraju da je Herceg Bosna sinonim opstojnosti u BiH za vrijeme agresije.

"Očito nekima u BiH i nakon skoro tri desetljeća to smeta. I danas se prozivaju pojedinci, i danas se naziva zločinačkom tvorevinom. Presuda Haškog tribunala nije usmjerena protiv ideja Hrvatske zajednice Herceg Bosne, niti je Haški sud osudio Herceg-Bosnu, osudio je šest dužnosnika, sa čijom se političkom konstrukcijom zajedničkog zločinačkog pothvata nikada nitko ne smije složiti", kazali su.

Pozvali su bošnjačke predstavnike da pojasne javnosti znači li da je presuda Haškog tribunala nekadašnjem načelniku Glavnog štaba Armije RBiH Rasimu Deliću, također presuda Republici BiH.

"Bošnjaci dužnosnici svoje logore nazivaju sabirnim centrima, što je sramotno i neprihvatljivo izvrtanje činjenica i negiranje zločina nad Hrvatima. Svaka obljetnica je nanovo povod za neku vrstu obračuna s ratnim događanjima, činjenicama i politikama. Pozivamo bošnjačke dužnosnike da prestanemo svi u BiH "ratovati prošlošću", krivim činjenicama iz povijesti. Zbog dobrobiti i napretka BiH važno je da se okrenemo budućnosti i gradimo nove vrijednosti u zajedničkoj nam domovini BiH", navedeno je na kraju saopćenja.
Prijavi grešku


Komentari (118)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...