Zbog objave na Instagramu
158

HDZ traži da Sergej Trifunović bude proglašen "personom non grata" u Mostaru

G. Š.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Mostarski HDZ traži da srbijanski glumac Sergej Trifunović u rodnom Mostaru bude proglašen "personom non grata", jer je kako navode objavom na Instagram profilu vrijeđao njihovu kandidatkinju za Gradsko vijeće na lokalnim izborima koji se održavaju 20.decembra.

Trifunović je kako navode 17. decembra objavio fotografiju kandidatkinje HDZ-a BiH za Gradsko vijeće Grada Mostara uz neprikladnu poruku na mjestu izbornog slogana. Montaža je izazvala brojne negativne komentare, a nakon nekog vremena glumac kojeg prati preko 60 hiljada osoba je objavu uklonio.

Tim povodom oglasila se Zajednica žena HDZ-a BiH "Kraljica Katarina Kosača" navodeći kako je tim potezom popularni glumac "dotaknuo moralno dno“.

"Ovaj potez, kojim Trifunović širi govor mržnje i nasilje putem interneta iznenadio je većinu njegovih pratitelja kao i širu javnost. Glumca na Instagramu prati preko 60 hiljada ljudi, a spomenuta objava izazvala je lavinu negativnih komentara, nažalost bilo je i onih koji odobravaju ovakav način komunikacije", navode iz Zajednica žena HDZ-a BiH.

Najoštrije osude uputio je i Gradski odbor HDZ BiH Mostar navodeći kako se radi o šovinističkoj objavi i iskazanom govoru mržnje poznatog beogradskog glumca i političkog aktiviste Sergeja Trifunovića protiv mlade djevojke, njihove kandidatkinje za predstojeće izbore u Mostaru.

"Žalosti činjenica da se tako u kontinuitetu već godinama u javnom prostoru ponaša jedan “deklarirani“ borac za demokratsku Srbiju i prava građana, Mostarac po rođenju, dramski umjetnik, kojem je Mostar nebrojeno puta ukazao gostoprimstvo na Festivalu glume, a on je uzvratio uvredama, lažima i mržnjom", navode iz mostarskog HDZ-a.

Dodaju kako mu nije ovo prvi put i im je još u sjećanju njegov istup u povodu "tragične smrti generala Slobodana Praljka, nad kojom je likovao kao posljednji barbarin".

"Hrvatska demokratska zajednica BiH odavna prepoznaje važnost i ulogu žena u obitelji, društvu i javnom životu. Kao takvima dana im je posebna uloga i vidljivost na ovim historijskim mostarskim izborima te su zastupljene s gotovo 50 posto na listama HDZ BiH.

Gradski odbor HDZ BiH Mostar će u povodu ovoga istupa poduzeti sve zakonom predviđene korake protiv Trifunovića u cilju zaštite svoje kandidatkinje. Ovim putem pozivamo sve udruge za zaštitu prava žena i mladeži da osude ovakve obrasce ponašanja prema ženama uz prijedlog da se šovinist Trifunović u rodnom gradu proglasi personom non grata", poručili su iz mostarskog HDZ-a.