Potezi NSRS-a
20

HDZ šuti o rezervnim sastavima policije, FBiH obećava odgovor iako još nema ni kompletnu vlast

Piše: Ervin Mušinović
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Politički predstavnici bosanskohercegovačkih Hrvata još uvijek se nisu izjasnili o tome da li su spremni podržati uvođenje rezervnih sastava policije na nivou entiteta Federacija BiH i njenih kantona. U isto vrijeme, dok se priča o potencijalnom odgovoru FBiH na najave iz RS-a, političke strukture u FBiH još uvijek nisu uspjele formirati ni sva radna tijela u Federalnom parlamentu.

Demokratska fronta (DF) jučer se pobunila jer nije sazvana vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u povodu najava RS-a o uvođenju rezervnog sastava entitetske policije. Politička stranka Željka Komšića pozvala je na "efikasnije postupanje, a ne na anemične sugestije".

S obzirom na to da u FBiH još uvijek nije kompletirana zakonodavna vlast, jer nikada nisu izabrani dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH, odbori i komisije u Domu naroda Parlamenta FBiH te se još uvijek ne zna da li je uopće zakonito formiran Dom naroda Parlamenta FBiH, postavlja se pitanje koliko uopće "efikasnije" može postupati vlasti u FBiH.

Poređenja radi, Narodna skupština Republike Srpske davno je završila kompletan proces konstituisanja zakonodavne vlast te izabrala novi saziv Vlade Republike Srpske. Vlada u entitetu FBiH još uvijek nije izabrana, a tehnički mandat predvodi Fadil Novalić. O apsurdnosti sistema dovoljno govori i informacija da se brojni parlamentarci trenutno nalaze na više pozicija, odnosno i na pozicijama ministara i na funkcijama zastupnika ili delegata u Parlamentu FBiH.

Zbog nesazivanja vanredne sjednice o temi poteza RS-a predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Elvir Karajbić rekao nam je kako su svima poznate ustavno podijeljene nadležnosti kada je riječ o policijskim snagama u entitetu FBiH i kantonalnim polcijskim organima.

"Komisija za sigurnost Parlamenta Federacije BiH jučer je usvojila četiri zaključka. Da je Komisija za sigurnost Parlamenta FBiH tražila sjednicu, ona bi u roku od 24 sata bila organizovana. Da bi nešto bilo usvojeno, onda to mora biti usvojeno i u Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH", rekao je Karajbić.

On je istakao da će Parlament FBiH adekvatno odgovoriti ukoliko Narodna skupština RS-a nastavi aktivnosti vezane za formiranje rezervnog sastava policije MUP-a RS.

"Ovdje treba gledati interese države BiH i njenih građana. Sigurno nije interes države da se dižu tenzije. Postupanje vlasti u RS-u bilo je nepotrebno i ostaje da se vidi da li će djelovati međunarodna zajednica. Komisija za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH jučer je pozvala međunarodnu zajednicu da djeluje i zaustavi te aktivnosti", kazao je Karajbić.

Elvir Karajbić (Foto: Klix.ba)
Elvir Karajbić (Foto: Klix.ba)

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH nije ni do danas formirao stalna radna tijela, odnosno komisije i odbore. To znači da u gornjem domu zakonodavne vlasti još nije ni formirana Komisija za sigurnost čiji je zadatak da razmatra nacrte i prijedloge zakona i drugih općih akata kojima se reguliše oblast sigurnosti Federacije BiH i daju mišljenja i prijedlozi Domu naroda Parlamenta FBiH.

Karajbić nije želio komentarisati nepostojanje stalnih radnih tijela u Domu naroda Parlamenta FBiH, ističući kako su u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a na čijem čelu se nalazi, kompletirane sve komisije.

"Zastupnički dom Parlamenta FBiH uspostavio je sva radna tijela. A što se tiče Doma naroda, na ta pitanja trebali bi odgovor dati članovi rukovodstva tog doma", kazao je Karajbić.

Političkim strankama koje imaju svoje delegate u Domu naroda Parlamenta FBiH ranije je dostavljen anketni listić kako bi se izjasnili o tome koja radna tijela preferiraju i iz koje struke su njihovi delegati. Na osnovu te ankete i izbornih rezultata bit će i podijeljena radna tijela Doma naroda Parlamenta FBiH.

HDZ BiH (Foto: Klix.ba)
HDZ BiH (Foto: Klix.ba)

Hipotetički gledano, da je Zakon o unutrašnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine, kojim se uvodi rezervni sastav policije, stavljen ove sedmice na dnevne redove Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH, on najvjerovatnije ne bi mogao biti usvojen zbog nepostojanja radnih tijela.

Sve i da se formiraju privremena radna tijela, poput Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH koja će usvojiti izmjene zakona, postavlja se pitanje političke volje. Nijedan politički predstavnik bosanskohercegovačkih Hrvata nije se jasno izjasnio o tome da li je za uvođenje rezervnog sastava federalne policije ili ne.

Zastupnici i delegati iz reda hrvatskog naroda, kao i u ranijim slučajevima, mogli bi se pozivati na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa te na taj način sabotirati proces u Parlamentu FBiH. Ostaje upitno i da li su stranke okupljene oko HNS-a spremne da i u kantonima, a u kojima čine vlast, pristanu na uvođenje rezervnog sastava policije.

Većina nadležnosti u oblasti policije pripada kantonima, a ne entitetu Federacija BiH. Deset kantona u sklopu FBiH kantonalnim zakonima trebaju se opredijeliti da li su za uvođenje rezervnih sastava kantonalnih policija.

Ukoliko HDZ bude protiv ideje recipročnog odgovora na poteze RS-a, onda se može očekivati i da se u proceduru formiranja rezervnog sastava policije neće uključiti četiri od deset kantonalnih vlada. Riječ je o vladama u Mostaru (premijer Nevenko Herceg iz HDZ-a), Livnu (premijer Ivan Jozić iz HDZ-a), Orašju (premijer Đuro Topić iz HDZ-a) i Širokom Brijegu (premijer Zdenko Ćosić iz HDZ-a).