Borjana Krišto
0

"HDZ se ne može zanemariti, na čelu Vijeća ministara treba biti Hrvat"

SRNA
Borjana Krišto
Borjana Krišto
Predsjednik Federacije BiH i potpredsjednik HDZ-a BiH Borjana Krišto izjavila je danas da se mora poštovati izborni legitimitet ukoliko se želi funkcionalna i održiva BiH, a da bi sve što bi išlo u nekom drugom pravcu bilo klasična trgovina, što nije dobro za BiH.

Krišto je rekla da duboko vjeruje da će se poštovati izborna volja hrvatskog naroda, te dodala da neko može ignorisati HDZ ili neku drugu hrvatsku stranku, ali da niko nema pravo i ne može ignorisati izbornu volju i legitimitet jednog konstitutivnog naroda.

"HDZ BiH, kao stranka koja ima izborni legitimitet hrvatskog naroda u BiH sa gotovo dvije trećine glasova na prošlim izborima, ima odgovornost prema svom narodu, biračkom tijelu, članovima i simpatizerima i mi ćemo učiniti sve da se taj legitimitet uvažava u formiranju vlasti na svim nivoima. To ćemo raditi političkim sredstvima i kroz institucije sistema tako što ćemo učiniti sve da ne dođe do formiranja vlasti sa onima koji nemaju izborni legitimitet da predstavljaju jedan narod ili građane pojedince", rekla je Krišto za lokalne livanjske medije.

Ona je ponovila da je logično da po principu rotacije, koja je postala uhodano pravilo, pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pripadne Hrvatu, jer su u prethodna dva mandata ovu dužnost obavljali Bošnjak i Srbin.