Negativa(c) dana
0

HDZ-ovo veličanje lika i djela ratnog zločinca iz Ahmića

Sarajevo-x.com
Ponašanje Dragana Čovića, Borjane Krišto i Bariše Čolaka na Božićnom turniru u Mostaru pokazalo je da HDZ BiH, koji sebi rado pripisuje ekskluzivnost zastupanja Hrvata u BiH, nije daleko odmakao od ratne politike ove stranke koju su predvodili Mate Boban i Dario Kordić.

Upravo je vrh HDZ-a BiH predvođen triom fantasticusom Čović - Krišto - Čolak uručio nagrade ekipi koja je dobila ime po ratnom zločincu osuđenom na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina u Ahmićima kada je ubijeno više od 100 Bošnjaka.

Čović, Krišto i Čolak u zagrljaju sa igračima ekipe "Dario Kordić"

Hrvatski su se poglavari rado odazvali pozivu za pokroviteljstvo turnira u organizaciji HVIDRA-e Mostar, a nije im teško palo ni uručivanje nagrada uz obavezno poziranje pred objektivima brojnih fotografa.

Privatni stavovi čelnika HDZ-a jesu stvar koje ne mora zanimati građane BiH, ali kada nastupaju ispred svoje stranke, kao nosioci najvećih entiteskih i državnih funkcija onda itekako moraju voditi računa hoće li se uslikati pored "fudbalera" u majicama sa likom haškog osuđenika, kojem se Isus dva puta ukazao u Karlaui, najčuvanijem zatvoru u Austriji.

Tužna je činjenica da zakon o zabrani poricanja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina u našoj zemlji ne postoji ni 15 godina poslije rata, što evidentno ne doprinosi raščišćavanju ratne prošlosti, ali bi politički lideri trebali imati barem zrnce moralne odgovornosti i sebi ne dozvoljavati dovođenje u bilo kakav kontekst sa dželatima na bilo kojoj "strani".