HDZ kandidovao Bevandu za predsjedavajućeg Vijeća ministara

S
SRNA
29.12.2011. u 15:17
0
6
HDZ kandidovao Bevandu za predsjedavajućeg Vijeća ministara
0
HDZ  kandidovao Bevandu za predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda (Foto: Arhiv)
HDZ zvanično je kandidovao Vjekoslava Bevandu za predsjedavajućeg VIjeća ministara BiH i taj prijedlog danas je stigao u Predsjedništvo BiH, rekao je predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić.
Komšić očekuje da bi procedura imenovanja mogla biti gotova nakon novogodišnjih praznika.

"On treba da ispuni određene formulare, a Centralna izborna komisija (CIK) i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA)da izvrše proceduru provjere", izjavio je Komšić novinarima. Komšić je napomenuo da je prijedlog HDZ-a Predsjedništvo dobilo oko 12.30 sati i dodao da ne očekuje nikave probleme tokom procedure imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Na osnovu jučerašnjeg dogovora lidera šest najjačih stranaka u BiH, HDZ-u BiH pripalo je mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara i odluku o tome dostavlja Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na potvrđivanje.

Predsjedavajući Vijeća ministara stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Predstavnički dom, u roku ne dužem od 30 dana od imenovanja.

Ustavom BiH određeno je da predsjedavajući Vijeća ministara imenuje ministre i zamjenike ministara odmah nakon stupanja na dužnost i da zatraži od Predstavničkog doma potvrdu njihovog imenovanja.

Komisija Predstavničkog doma za pripremu izbora Vijeća ministara ima zadatak da ispita i analizira sve dostupne informacije radi ocjenjivanja i utvrđivanja podobnosti za obavljanje dužnosti predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara BiH te da dostavi Predstavničkom domu preporuku za njihovo potvrđivanje, ali preporuka ove komisije nije obavezujuća za Predstavnički dom.


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: