Samo 2 nova ministra
7

HDZ i dalje nema opoziciju u Zapadnohercegovačkom kantonu, sami sastavili vladu

Piše: R. D.
Foto: Vlada ZHK
Foto: Vlada ZHK
HDZ BiH dobio je na oktobarskim izborima natpolovičnu većinu u Zapadnohercegovačkom kantonu i može sam vladati. Ne čudi da je izvršna vlast u ovom kantonu prva formirana.

Na jučerašnoj sjednici za novog starog premijera imenovan je Zdenko Ćosić, a vlada u svom sastavu ima samo dva nova ministra. Ćosić je u pozdravnom obraćanju kazao kako su na radu u prethodnom periodu te prezentaciji programa za novi period i dobili veliko povjeranje birača.

"Idemo dalje u stabilizaciju prilika u ZHK, idemo u nove projekte i u izradu strategija. Želimo da naš kanton bude na onom mjestu koje joj i statistički pripada, odnosno da se stvara što povoljnija socijalna i razvojna klima", izjavio je Ćosić.

Velimir Begić, glavni urednik Radija Plus iz Posušja i hroničar zbivanja u Zapadnohercegovačkom kantonu, za Klix.ba kaže kako je ovakav odnos snaga u Skupštini, a onda i u Vladi, dobar jer se najjača stranka s hrvatskim predznakom ne može izvlačiti i alibi za propuste tražiti u drugima.

"Često nakon formiranja vlasti čujemo rečenice kako je politika umijeće mogućega dok se formiraju postizborne koalicije kako bi se nakon toga formirala i vlast. U Zapadnohercegovačkom kantonu već godinama toga nema. HDZ BiH još jednom je od naroda dobio veliku podršku, a s njom i apsolutnu većinu u Skupštini pa su ponovno sami sastavili vladu. To je dobro jer se ne mogu izvlačiti na druge ako ne ispune obećanja iz kampanje, ali i loše jer zapravo nemaju opoziciju", kaže Begić.

Konstatira kako već drugi mandat mogu sami donositi budžet, ali da činjenica da su prvi formirali Vladu u Federaciji BiH se može tumačiti i kao dobar znak da žele raditi.

"Premijer Zdenko Ćosić koji je ponovno izabran na tu funkciju najavio je kontinuitet u radu Vlade. Kontinuitet će sigurno i biti jer su se dogodile samo dvije promjene na čelu ministarstva, što se može smatrati kozmetičkim promjenama. Najveći uspjeh ove vlade svakako je smanjenje duga koji je nekad bio veći od budžeta, za pohvaliti je i otvaranje Ureda za evropske integracije u ovom kantonu, kao i rad tog ureda kada je riječ o apliciranju na fondove EU", smatra Velimir Begić.

Najveći problem Zapadnohercegovačkog kantona, nastavlja Begić, i ne samo ovog, je iseljavanje, posebno iseljavanje mladih ljudi s cijelim porodicama, njihova deprimiranost, kao i to da ne postoji misao o povratku.

"Tu bi sve institucije vlasti trebale više raditi na povećanju povjerenja u institucije, kako bi se smanjilo iseljavanje. I u sljedećem periodu to će biti glavni problem ovog kantona, a na tome se malo radi", zaključuje Velimir Begić, glavni urednik Radija Plus iz Posušja.