Dvostruke igre
427

HDZ glasao protiv usklađivanja stavova BiH sa EU o ruskoj agresiji na Ukrajinu

F. H.
Dom naroda PSBiH odbio da se stavovi BiH o Ukrajini usaglase sa stavovima EU
Dom naroda PSBiH odbio da se stavovi BiH o Ukrajini usaglase sa stavovima EU
Dom Naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbio je da podrži prijedlog zaključaka o usaglašavanju stavova Bosne i Hercegovine sa stavovima Evropske unije o agresiji na Ukrajinu.

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Herceogvine, delegati su se izjašnjavali o prijedlogu Denisa Bećirovića da se od Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine zatraži potpuno usklađivanje politike, mjera i stavova sa zvaničnim stavovima Evropske unije o agresiji na Ukrajinu.

Od 15 delegata, Za usvajanje prijedloga je glasalo šest, protiv je bilo sedam, dok su dva bila suzdržana. Usvajanje prijedloga su podržali svi delegati iz kluba Bošnjaka i Zlatko Miletić (DF BiH) iz kluba Hrvata. Iz kluba Hrvata suzdržani su bili Lidija Bradar (HDZ BiH) i Bariša Čolak (HDZ BiH). Protiv je glasalo sedam delagata, svi delegati iz reda srpskog naroda te Marina Pendeš (HDZ BiH) i Dragan Čović (HDZ BiH) iz reda hrvatskog naroda. Time je prijedlog usklađivanja politike sa politikom Evropske unije odbijen.

Prijedlog zaključaka je uključivao i važnost poštivanja evropskog sigurnosnog poretka, najoštrije osuđivanje agresije na Ukrajinu i njen suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost te poziv Ruskoj Federaciji da obustavi napad, osuđivanje ruskog priznavanja Donjecka i Luganjska. Da je usvojen Dom naroda bi iskazao solidarnost sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom te kao neprihvatljivu označio bilo kakvo pravdanje agresije i iskazivanje neutralnog stava ka stradavanju ukrajinskog naroda

Prijedlog zaključaka koje je uputio Denis Bećirović

Dok stavovi delegata iz Republike Srpske (pozicije i opozicije) nisu iznenađujući, ovakvo glasanje bivše ministrice odbrane Marine Pendeš i Dragana Čovića su u velikom neskladu sa njihovom dosadašnjom retorikom.

Ostaje da se vidi kojom logičkom vratolomijom i retoričkom taktikom će Dragan Čović opravdati ovako očito protivljenje vođenja politike u skladu sa Evropskom unijom.