Odvojeni sastanci
23

HDZ će pregovorati sa SDA i SDP-om o vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu

Piše: R. D.
Skupština HNK (Foto: R. D./Klix.ba)
Skupština HNK (Foto: R. D./Klix.ba)
Delegacija Kantonalnog odbora HDZ-a BiH u HNK, predvođena predsjednikom Ljubom Bešlićem, danas će se u Mostaru sastati s delegacijama SDA i SDP-a, a tema razgovora bit će uspostava vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Kako Klix.ba saznaje, previđena su dva odvojena sastanka, a HDZ BiH je već prezentirao osnove programskih načela buduće vlasti. Današnji razgovori su nastavak pregovora koji su otvoreni 10. decembra prošle godine.

HDZ BiH je prekjučer otvorio ovaj krug razgovora sastankom s predstavnicima HDZ-a 1990, a kazano je kako postoji visok stepen usaglašenosti između dvije stranke.

"Prioritetna zadaća buduće većine je sistemsko djelovanje svih nivoa vlasti zbog čega će se već pri formiranju zakonodavnih i izvršnih tijela vlasti insistirati na uvažavanju istinske jednakopravnosti naroda i svih građana koji žive na području HNK temeljene na njihovom legitimnom predstavljanju", saopćeno je poslije sastanka.

Nakon održavanja izbora u oktobru prošle godine sve je ukazivalo na to da će vlast biti formirana od standardnih partnera, HDZ-a BiH i SDA, pošto ove dvije stranke zajedno imaju čak 21 zastupničko mjesto od ukupno 30. Ipak, kako je naš portal ranije pisao, HDZ BiH insistira na vlasti s više partnera kako bi se izbjegle eventualne blokade kakvih je bilo u ranijim periodima.

Sastanci nisu najavljeni medijima, a trebali bi se održati u centrali HDZ-a BiH ili u Vijećnici.