Nastavak razgovora
2

HDZ BiH i HDZ 1990 za uspostavu stabilne višestranačke vlasti u HNK-u

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Hercegovačko-neretvanski Kantonalni odbor (KO) HDZ-a BiH otvorio je u utorak u Mostaru drugi krug razgovora o formiranju vladajuće većine u HNK-u, s predstavnicima HDZ-a 1990, saopćeno je iz ovog odbora.

Kako bi se djelotvorno pristupilo razgovorima, predstavnici KO HDZ-a BiH uručili su delegaciji HDZ-a 1990 "Programske odrednice za formiranje vladajuće većine u Hercegovačko- neretvanskom kantonu za mandatno razdoblje 2018.-2022.", usvojene 21. januara 2019. godine na Predsjedništvu KO HDZ-a BiH HNK.

S ciljem podizanja nivoa životnog standarda, osiguravanja društvene pravednosti i socijalne uključenosti stanovništva u HNK-u, predstavnici obje stranke saglasni su kako je nužno uspostaviti stabilnu višestranačku vlast koja se može učinkovito uhvatiti u koštac s provedbom nužnih reformi i pristupiti donošenju reformskih zakona.

Predstavnici HDZ-a 1990 zaključili su kako su im uprkos određenim nesuglasicama prihvatljiva načela "Programskih odrednica" i da podržavaju namjeru uspostave široke višestranačke Vlade HNK-a.

Prioritetna zadaća buduće većine je sistemsko djelovanje svih nivoa vlasti zbog čega će se već pri formiranju zakonodavnih i izvršnih tijela vlasti insistirati na uvažavanju istinske jednakopravnosti naroda i svih građana koji žive na području HNK-a temeljena na njihovom legitimnom predstavljanju.

Vodstvo HDZ-a BiH HNK-a nakon ovog sastanka pristupit će razgovorima s ostalim mogućim partnerima u vlasti u HNK-u, saopćeno je iz Sekretarijata KO HDZ-a BiH HNK-a.