{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


HDZ BiH: Smjene nadzornih i upravnih odbora su nezakonite i neustavne

F
6.8.2011. u 14:23
0
7
HDZ BiH: Smjene nadzornih i upravnih odbora su nezakonite i neustavne
0
HDZ BiH: Smjene nadzornih i upravnih odbora su nezakonite i neustavne
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH u današnjem saopćenju ističe kako su smjene nadzornih i upravnih odbora, te direktora javnih poduzeća u Federaciji BiH "još jedan dokaz bezakonja nezakonite i neustavne vlasti".
"Nezakonita i neustavna Vlada Federacije BiH je nastavila tačno tamo gdje je stala vlast Alijanse za promjene, koja je jednako ohrabrena podrškom dijela međunarodne zajednice u pravcu razvlašćivanja Hrvata i korištenja čelične metle prilikom pozicioniranja svojih odanih kadrova, čak i uprkos tome što pri tome krše brojne zakonske propise. Uz to u značajnoj je mjeri ponovno pogoršan nacionalni balans na štetu Hrvata", saopćeno je iz Ureda za informisanje HDZ BiH.

U Stranci zaključuju kako je u Federaciji BiH na sceni borba za fotelje.

"Iza navodnog dokumenta o programskom djelovanju potpisnici platforme mjesecima realiziraju program postavljanjem na značajne funkcije svojih stranačkih poslušnika, rodbine i prijatelja", ističu u HDZ-u.

Podsjećaju kako je za samo tri sedmice 200 ljudi smijenjeno u nadzornim i upravnim odborima i direktorskim funkcijama javnih preduzeća i institucija, što opet, ocjenjuju evolucionarnom metodom koja nije primjerena demokratskim sistemima.

"Do sada je nezakonita i neustavna Vlada Federacije BiH promijenila desetke nadzornih i upravnih odbora i drugih tijela uprkos tome što mandati pojedinima nisu niti na polovini, zbog čega su već pripremljeni deseci tužbi, a u drugoj fazi slijedit će i kaznene prijave protiv navodnih ministara koji su pak počinili prijestupe.

Zadnji najočitiji primjer legaliziranja bezakonja u Federaciji BiH jeste smjena predsjednika i članova Nadzornog odbora HT Mostar od strane nelegalne federalne vlasti", navode u ovoj stranci.

"Skandalozno je postavljanje svojih kadrova, rodbine, kumova, prijatelja i stranačkih poslušnika na čelo javnih poduzeća u FBiH. Članovi brojnih promijenjenih odbora, uostalom kao i pojedini ministri, osobe su koje su do nove akvizicije radili i u firmama koje su utajivale poreze državi ili su pak bili na čelu propalih medijskih projekata.

Takvo 'kadroviranje' nema nikakve veze sa strukom i demokratijom koju su tako zdušno proklamirale stranke platforme, a javna preduzeća će odvesti u haos i uništiti zdravo tkivo u njima", zaključuju u HDZ-u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: