{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


HDZ BiH i SDA pesimisti zbog situacije u Mostaru

S
21.10.2009. u 08:25
0
9
HDZ BiH i SDA pesimisti zbog situacije u Mostaru
0
HDZ BiH i SDA pesimisti zbog situacije u Mostaru
Predstavnici kantonalnih i gradskih odbora HDZ-a BiH i SDA danas će u Mostaru razgovarati o aktuelnoj situaciji u ovom gradu, koji je bez gradonačelnika već 381 dana, kao i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.
Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Denis Lasić izjavio je da zakazani sastanak neće donijeti rješenje za Mostar, jer su previše oprečna mišljenja stranaka, tako da se ono što se nije moglo postići u godinu dana, ne može ni sada.

Iz SDA navode da su skeptični o pitanju dogovora.

Na današnjem sastanku ispred HDZ BiH biće predsjednici Kantonalnog odbora (KO) Ilija Filipović i gradskog Denis Lasić, dok će u ime SDA prisustvovati predsjednik KO Salko Sokolović i gradskog Zijo Hadžiomerović.

Prema dosadašnjim stavovima stranaka, rješenje između nekadašnjih političkih partnera nije moguće dogovoriti, jer nijedni nisu do kraja ispoštovali ugovor potpisan prije gotovo pet godina.

SDA zamjera HDZ-u BiH nepoštivanje dogovora, koji je postignut prije prošlih lokalnih izbora, a koji predviđa da će sljedeći gradonačelnik biti iz njihove stranke, dok iz HDZ-a BiH ističu da mnoge druge potpisane stvari u tom ugovoru nisu ispoštovane, što je bilo na štetu Hrvata.

Sastanak počinje u 11.00 sati.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko već mjesec dana nije dao nikakav stav o problemima u Mostaru, iako je sredinom septembra rekao da mu se pitanje o Mostaru postavi polovinom oktobra, ako do tada domaći političari ne nađu rješenje.

U posljednjih godinu dana, otkada Mostar nema gradonačelnika i budžet, ugasilo se nekoliko kulturnih institucija, javne kuhinje nemaju sredstava za pripremu obroka socijalno najugroženijim građanima, vrtići su u finansijskim problemima, a brojne institucije kojima je osnivač grad su pred zatvaranjem.

Naknadna odluka o privremenom finansiranju grada, koju je donio visoki predstavnik, prestala je važiti 30. septembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: