{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


HDZ BiH i SDA pesimisti zbog situacije u Mostaru

S
21.10.2009. u 08:25
0
9
HDZ BiH i SDA pesimisti zbog situacije u Mostaru
0
HDZ BiH i SDA pesimisti zbog situacije u Mostaru
Predstavnici kantonalnih i gradskih odbora HDZ-a BiH i SDA danas će u Mostaru razgovarati o aktuelnoj situaciji u ovom gradu, koji je bez gradonačelnika već 381 dana, kao i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.
Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Denis Lasić izjavio je da zakazani sastanak neće donijeti rješenje za Mostar, jer su previše oprečna mišljenja stranaka, tako da se ono što se nije moglo postići u godinu dana, ne može ni sada.

Iz SDA navode da su skeptični o pitanju dogovora.

Na današnjem sastanku ispred HDZ BiH biće predsjednici Kantonalnog odbora (KO) Ilija Filipović i gradskog Denis Lasić, dok će u ime SDA prisustvovati predsjednik KO Salko Sokolović i gradskog Zijo Hadžiomerović.

Prema dosadašnjim stavovima stranaka, rješenje između nekadašnjih političkih partnera nije moguće dogovoriti, jer nijedni nisu do kraja ispoštovali ugovor potpisan prije gotovo pet godina.

SDA zamjera HDZ-u BiH nepoštivanje dogovora, koji je postignut prije prošlih lokalnih izbora, a koji predviđa da će sljedeći gradonačelnik biti iz njihove stranke, dok iz HDZ-a BiH ističu da mnoge druge potpisane stvari u tom ugovoru nisu ispoštovane, što je bilo na štetu Hrvata.

Sastanak počinje u 11.00 sati.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko već mjesec dana nije dao nikakav stav o problemima u Mostaru, iako je sredinom septembra rekao da mu se pitanje o Mostaru postavi polovinom oktobra, ako do tada domaći političari ne nađu rješenje.

U posljednjih godinu dana, otkada Mostar nema gradonačelnika i budžet, ugasilo se nekoliko kulturnih institucija, javne kuhinje nemaju sredstava za pripremu obroka socijalno najugroženijim građanima, vrtići su u finansijskim problemima, a brojne institucije kojima je osnivač grad su pred zatvaranjem.

Naknadna odluka o privremenom finansiranju grada, koju je donio visoki predstavnik, prestala je važiti 30. septembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: