{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


HDZ BiH: Čolak i Pendeš kandidati za pozicije u Vijeću ministara BiH

F
16.1.2012. u 18:43
0
0
HDZ BiH: Čolak i Pendeš kandidati za pozicije u Vijeću ministara BiH
0
HDZ BiH: Čolak i Pendeš kandidati za pozicije u Vijeću ministara BiH
Bariša Čolak ostaje ministar pravde BiH
Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH danas je na sjednici u Sarajevu dogovorilo da kandidati ove stranke za sastav Vijeća ministara BiH, odnosno za pozicije ministra pravde BiH i zamjenika ministra odbrane BiH budu dosadašnji ministar pravde Bariša Čolak i Marina Pendeš, koja je i u starom sazivu Vijeća ministara obnašala funkciju zamjenice ministra odbrane BiH.
Ovo je nakon sjednice saopćio predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, istaknuvši odlučnost Stranke da u punom kapacitetu podrži rad novog Vijeća ministara BiH, te učini sve kako bi se stabilizirale ukupne prilike u BiH, ostvario ekonomski napredak i ubrzao proces evroatlantskih integracija.

"Ja sam optimističan, ali stvari se same od sebe neće dešavati, U onoj mjeri u kolikoj mi pomognemo Vijeću ministara u tolikoj mjeri ćemo pomoći i Bosni i Hercegovini kako bi svi građani u nekom razumnom vremenu osjetili neki napredak", kazao je lider HDZ-a BiH.

Odgovarajući na brojna novinarska pitanja u vezi s implementacijom izbornih rezultata na državnoj razini, ustrojstvom i strukturom VIjeća ministara i uopće stavovima HDZ-a BiH kada je riječ o strateškim ciljevima naše zemlje, Čović je kazao kako u narednom periodu predstoje brojne aktivnosti, te da više nema vremena za bavljenje samima sobom, odnosno da je neophodno zaboraviti ono što je opterećivalo odnose u BiH nakon izbora i krenuti odlučno naprijed.

Naglasio je kako su među prioritetima stranačkog angažmana izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH, "jer je to jedini način da stabiliziramo odnose u BiH i da više nikada nemamo situaciju da čekamo 15 mjeseci na uspostavu vlasti".

Uz uvjerenje da će Sporazum šest stranaka u potpunosti biti ispoštovan u svim segmentima, koji se tiču budžeta na državnom nivou, dvaju zakona (zakona o popisu stanovništva i zakona o državnoj pomoći) i uspostave novog saziva Vijeća ministara, Čović je kazao kako treba raditi na uvezivanju svih razina vlasti u BiH.

U tom kontekstu, ponovio je da će HDZBiH i nadalje insistirati na rekonstrukciji Federalne vlade, ali da to nije uvjet za funkcioniranje Vijeća ministara BiH, uz opasku da obje entitetske vlade moraju biti izraz volje i izbornog rezultata triju konstitivnih naroda i svih građana u BiH.

Čović je najavio da će se možda već večeras, a najvjerovatnije sutra sastati s mandatarom za sastav Vijeća ministara BiH i stranačkim kolegom Vjekoslavom Bevandom radi konsultacija o sastavu Vijeća ministara.

Predsjedništvo HDZBiH razmatralo je i brojna druga pitanja od značaj za stranački angažman u narednom periodu, uključujući i aktivnosti na unutarnjem i vanjskom planu, fokusirajući se prioritete za prvi kvartal ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: