Zasjedalo Predsjedništvo
13

HDZ-a BiH pozvao Vladu FBiH na hitno donošenje zakona o saniranju zdravstvenih institucija

Dž. L.
Foto: HDZ BiH
Foto: HDZ BiH
Uže Predsjedništvo HDZ-a BiH, prevođeno predsjednikom Draganom Čovićem, danas je održalo online sjednicu o aktualnoj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa te trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Na održanoj sjednici Predsjedništvo HDZ-a BiH je donijelo nekoliko zaključaka. Prije svega, HDZ BiH poziva sve državljane naše zemlje na poštivanje propisanih odluka kriznih štabova, posebno kada je riječ o pridržavanju mjerama društvenog distanciranja i ostanka u domovima.

HDZ BiH poziva na djelovanje svih institucija izvršne i zakonodavne vlasti na različitim nivoima u skladu s njihovim ustavnim i zakonskim nadležnostima. Također poziva i Vladu Federacije BiH na hitno aktualiziranje i donošenje potrebnog zakona o saniranju zdravstvenih institucija.

U cilju osiguranja pravedne raspodjele sredstava, HDZ BiH pozvao je Vladu FBiH da izvrši raspodjelu sredstava nižim nivoima vlasti (kantonima, općinama i gradovima) u skladu s utvrđenim budžetom FBiH za 2020. godinu, te da ove transfere kantonima, općinama i gradovima odvoji od transfera namjenjenima za pomoć zdravstvenom sektoru u borbi protiv epidemije koronavirusa.

HDZ BiH pozvao je na potpuno poštivanje ustavnih nadležnosti entiteta, kantonalnih i nižih nivoa vlasti kao odgovor svim zadaćama u skladu s nadležnostima propisanima zakonima i Ustavom.

Jedan od zaključaka sa sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH jeste i kako se osuđuje neprimjereno javno djelovanje, temeljeno na zloupotrebi političkog prostora za isključivo jednostranački utjecaj.

HDZ BiH poziva na funkcioniranje zakonodavne vlasti na nivou Federacije BiH za pružanje sistemskog i efikasnog odgovora na krizu koronavirusa.