|

HDZ 1990 izašao iz vlasti u Zapadnohercegovačkom kantonu

HDZ 1990 izašao iz vlasti u Zapadnohercegovačkom kantonu
3
F
FENA
14.1.2014. u 14:01
15
komentara
3

dijeljenja
HDZ 1990 izašao iz vlasti u Zapadnohercegovačkom kantonu
Na sinoćnjoj sjednici Kantonalnog odbora HDZ-a 1990 Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) donesena je odluka o povlačenju te stranke iz Vlade ZHK-a.
Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a 1990 Vjekoslav Bakula kazao je kako je taj potez bio jedini logičan, nakon što je HDZ BiH prekršio međustranački sporazum svojim djelovanjem u Kantonu 10, gdje je krajem prošle godine smijenjen kantonalni premijer iz redova HDZ-a 1990 te imenovan novi iz redova HDZ-a BiH.

"Nakon kršenja međustranačkog sporazuma bilo bi licemjerno od nas da ostanemo u vlasti Zapadnohercegovačkog kantona. Ovim dokazujemo da smo samostalna stranka, da se ne borimo za osobne interese i fotelje, već za nacionalni interes, isto tako i za stranački interes", kazao je Bakula.

HDZ 1990 imao je dva ministra u Vladi kantona (ministricu pravosuđa i ministra prostornog uređenja) koji će predati svoje resore, a s obzirom na to da HDZ BiH ima natpolovičnu većinu u Skupštini ZHK-a ne očekuju se veći problemi ili zastoji u imenovanju novih ministara.

Bakula je dodao kako odluka Kantonalnog odbora HDZ-a 1990 ZHK-a neće imati implikacije na saradnju dva HDZ-a na federalnoj i državnoj razini.

On nije želi detaljnije komentirati što razlaz dva HDZ-a u dva kantona s hrvatskom većinom znači za eventualni zajednički nastup tih stranaka na jesenskim izborima.

"Moje je mišljenje da HDZ 1990 u Zapadnohercegovačkom kantonu treba ići samostalno na izbore, a što se tiče federalne i državne razine, tu apsolutno podržavamo saradnju dvije stranke na rješavanju nacionalnih pitanja. Hoćemo li ići sa zajedničkom listom to će odlučiti Središnji odbor HDZ-a 1990 na sjednici koja će se održati do kraja ovog mjeseca", zaključio je Bakula.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...