{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


HDZ 1990 i HS BiH će najvjerovatnije imati svoje kandidate za člana Predsjedništva BiH

Piše: I. Č./Klix.ba
19.4.2018. u 22:00
12
94
HDZ 1990 i HS BiH će najvjerovatnije imati svoje kandidate za člana Predsjedništva BiH
12
HDZ 1990 i HS BiH će najvjerovatnije imati svoje kandidate za člana Predsjedništva BiH
Foto: /Klix.ba
Raste interesovanje za kandidaturu na poziciju člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, a uz trenutnog nosioca te funkcije Dragana Čovića, svoje interesovanje je izrazio i bivši član Željko Komšić, kao i bivši zvaničnik UN-a Boriša Falatar. HDZ 1990 i HS BiH će također, najvjerovatnije, imati svoje kandidate.
Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kazao je za Klix.ba da je vrlo realno očekivati da će njihova stranka, u saglasnosti s drugim hrvatskim strankama, imati zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

"Sačekat ćemo eventualnu promjenu izbornog zakonodavstva. Intenzivno razgovaramo o jednom i drugom scenariju i vrlo je realno da će HDZ 1990 imati kandidata za Predsjedništvo", kazao je Cvitanović.

Potvrdio je da razgovaraju s drugim hrvatskim strankama o zajedničkom kandidatu, ali nam nije mogao potvrditi s kojim strankama.

"Bilo bi neozbiljno od mene da prije središnjeg odbora i prije potencijalne izmjene Izbornog zakona kažem hoćemo li ili nećemo imati kandidata. Ali smo spremni i u jednom i u drugom slučaju", rekao je Cvitanović.

Napomenuo je da će središnji odbor stranke donijeti odluku, a da imaju nekoliko osoba koje mogu iznijeti tu ulogu.

"Intenzivno razgovaramo o kandidatima. Ne bih prejudicirao hoće li biti izmjena izbornog zakonodavstva ili neće. Bez obzira na to, središnja tijela će donijeti odluku. Ipak, ne donosim ja sam odluke", rekao je Cvitanović.

Predsjednik Hrvatske stranke Bosne i Hercegovine Božo Skopljaković izjavio je za Klix.ba da njihovi stranački organi još uvijek nisu odlučili da li će imati kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, ali da je vjerovatno da hoće.

"Razgovarali smo i razmišljali o toj kandidaturi. Još se nismo u konačnici opredijelili, a nismo ni razgovarali o konkretnim imenima. U svakom slučaju razmišljamo o tome da imamo svog kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda", rekao je Skopljaković za Klix.ba.

Jasno je da trenutni član Predsjedništva BiH Dragan Čović, iako do sada nije zvanično najavio svoju kandidaturu, nipošto od te pozicije neće odustati. S druge stane su kandidati Demokratske fronte Željko Komšić i Naše stranke Boriša Falatar, najozbiljniji protukandidati Draganu Čoviću.

Sve dodatne kandidature za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, kojih će vjerovatno još biti, interesantne su utoliko što će trojici najozbiljnijih kandidata oduzimati glasove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: