Reakcija stranke
46

HDZ 1990: Dodika i njegovih prijatelja nismo se bojali ni u vrijeme stradanja, ne bojimo ga se ni danas

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
HDZ 1990 održala je danas konferenciju za medije, na kojoj je bilo govora o zahtjevima ljekara u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ali i drugim aktuelnim političkim pitanjima kao što je položaj biskupa Franje Komarice u Banjoj Luci.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 kazao je u uvodu kako ja današnje stanje u državi takvo da bi svaki dan trebao držati konferenciju za medije, da je toliki nerad vlasti.

"Doktori, medicinske sestre, tehničari i drugi uposlenici u zdravstvu nažalost ponovo kao i prije deset godina moraju na ulici braniti svoje dostojanstvo i moliti gospodu na vlasti da im daju pokoju mrvicu koja pada s njihova stola. Ovim časnim ljudima ovi isti vlastodršci to su radili i prije deset godina i tada su ih bili potjerali na ulicu, ali onda je voljom naroda i odlukom ove stranke kadrove u Vladu HNK imenovao HDZ 1990, a za ministra zdravstva Luku Faletara koji je poštujući ove ljude na vrlo brz i korektan način riješio sve njihove zahtjeve. Od tada do danas ovim se ljudima primanja nisu povećala, a gospoda na vlasti svoja su primanja povećali bar pet puta. Zamislite doktor ima plaću 1.200 KM, a gospoda ministri u Vladi HNK 3.500 KM. Ovo društvo bez premijera i ministara može, i bilo bi sretnije da ih nema, ali bez ljekara ne može", kazao je Cvitanović.

On je ustvrdio da Vlada HNK, a posebno njen prvi čovjek, omalovažavaju sve građane i da je ovo najnetransparentnija vlada u historiji kantona.

"U radu ove vlade, a posebno njenog predsjednika, obmana je svakodnevnica, a u njenom radu se krše sve moralne norme i ne samo to, krše se i brojne zakonske norme, ali želim vjerovati kako će se u tom dijelu baviti neke druge institucije. Pitam sve vas, gospodo novinari, znate li koje medijske kuće su u ove dvije godine dobile financijsku podršku i koliko su iznosile. Također, vas pitam znate li koji su pojedinci i udruženja od interesa za kanton i koliko su naših novaca ti pojedinci i udruženja dobili i zašto", zapitao se Ilija Cvitanović.

Na kraju se Cvitanović dotakao i pozicije banjalučkog biskupa Franje Komarice i napada Milorada Dodika na njega.

"Uzoriti oče biskupe, Dodika i njegovih prijatelja niste se bojali u najtežim ratnim godinama kada se događalo najveće stradanje vašeg vjerničkog puka, ne bojte ga se ni danas, neka vas ne brine ni šutnja 'stožernika', niste ni očekivali da će se zbog vas zamjeriti svom velikom prijatelju, neka vas hrabri istina i spoznaja da ima mnogo više nas koji cijenimo vašu borbu i ne bojimo se dotičnog gospodina", zaključio je predsjednik HDZ-a 1990.