BiH
35

Hazim Kapić i Nihad Alikadić istupili iz poslaničkog kluba SBB-a

FENA
Hazim Kapić i Nihad Alikadić neće više djelovati u poslaničkom klubu Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine već kao samostalni poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Njih dvojica su to kazali danas na sjednici Predstavničkog doma koja je u toku u Sarajevu.

Bez više detalja su obrazložili da istupaju iz Kluba jer se ne slažu s njegovim stavom, ispoljenim u dosadašnjem dijelu ove sjednice.

Dosad je na ovom zasjedanju utvrđivan dnevni red.

Kapićeve i Alikadićeve kolege poslanici SBB-a su glasali protiv toga da Predstavnički dom razmotri danas po hitnoj proceduri set antikoruptivnih federalnih zakona, predložen iz Federalne vlade.

Alikadić je Agenciji Fena kazao da je njegov razlog za istupanje iz Kluba upravo SBB-ovo protivljenje hitnoj proceduri ovakvog legislativnog seta, a Kapić da se on i otprije ne slaže s politikom SBB-a, posebno u Unsko-sanskom kantonu.

Povodom odluke gospodina Hazima Kapića i Nihada Alikadića da istupaju iz Kluba poslanika SBB BiH u Parlamentu F BiH i prelaze u neovisne poslanike, SBB je objavila saopćenje za javnost.

Tvrde da je i Kapiću i Alikadiću već prije dva mjeseca zvanično saopćeno da na predstojećim oktobarskim izborima neće biti ponovo kandidirani na sadašnje poslaničke funkcije, jer su svoje "privatne firme stavili ispred obaveze da u punom radnom kapacitetu zastupaju svoje birače i opravdaju njihovo povjerenje".

"Odluka rukovodstva SBB-a da im se zahvali na dosadašnjoj saradnji direktna je posljedica mnogobrojnih zahtjeva članstva iz USK-a i HNK-a koji su već duže vrijeme nezadovoljni radom dvojice poslanika. Kapić je u svom Cazinu na lokalnim izborima osvojio samo jedan vijećnićki mandat, a gospodin Alikadić je – što je javna tajna u Konjicu- interesno povezan sa namjenskom industrijom koja je pod direktnom kontrolom Nikšićeve vlade", saopćili su iz SBB-a, dodajući da o "drugim motivima Kapića i Alikadića javnost i nadležni organi, vjerovatno će biti naknadno informirani".