BiH
0

Haverić: Odluka suda u Strazburu je poticaj da se počne drugačije razmišljati

FENA
Tarik Haverić (Foto: Klix.ba)
Tarik Haverić (Foto: Klix.ba)
Oni koji su pripremali amandmane na Ustav Kantona Sarajevo istaknuli su danas da se usvajanje ovih amandmana ne mora nužno dovoditi u vezu s presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci", iako je ta odluka služila kao poticaj da se počne drugačije razmišljati, kazao je danas u izjavi za Agenciju FENA zastupnik Naše stranke u Skupštini KS-a koji se izjašnjava kao ostali Tarik Haverić.

Zastupnici u Skupštini KS-a usvojili su amandmane na Ustav Kantona Sarajevo kojima je omogućeno da ovaj kanton postane prvi u BiH koji će u ustavnim odredbama omogućiti implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu slučaju "Sejdić i Finci", odnosno sada će zastupnici koji se izjašnjavaju kao ostali moći formirati i klub ostalih te se kandidirati za rukovodstvo ove skupštine.

"Presuda Suda u Strazburu je ubrzala ovaj proces, međutim, ostaje svima nama, koji želimo da se ta praksa proširi, da shvatimo pravi značaj odluke ovog suda, jer je to odluka koja nije donesena u prilog ostalih nego je donesena protiv konstitutivnih naroda i uopće protiv kategorije konstitutivnih naroda koja bi nekim kategorijama stanovništva davala veća prava u odnosu na druge", ističe Haverić.

Naglašava da je to zaobilazan put da se dođe do rješenja koja je trebalo referirati u samom početku, a to je da je individua izvor osnovnih političkih prava, a da se prava kolektiviteta tek izvode, no "kod nas je, nažlost, bilo obratno te su ovo samo neke zakasnjele posljedice promjene u shvatanju".

Tarik Haverić je novi zastupnik Naše stranke koji je na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo položio svečanu zakletvu. On je u skupštinskim klupama zamijenio dosadašnjeg zastupnika Danisa Tanovića.