{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hastahana uvrštena na Listu ugroženih spomenika BiH

6.2.2013. u 12:13
0
2
Hastahana uvrštena na Listu ugroženih spomenika BiH
0
Hastahana uvrštena na Listu ugroženih spomenika BiH
Hastahana (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je na svojoj 56. sjednici osam pokretnih i nepokretnih dobara proglasila nacionalnim spomenicima.
Riječ je o dvije zbirke slika iz Međunarodne galerije portreta u Tuzli - Zbirka Tito u djelima likovnih umjetnika Jugoslavije te Zbirka slika Ismeta Mujezinovića. Nacionalnim spomenicima proglašene su dvije nekropole sa stećcima, jedna na području općine Foča, a druga na području Tomislavgrada, zatim historijski spomenik Partizanski voz na Oštrelju, poznatiji kao Titov voz, značajan za historiju sredine 20. vijeka i još dva historijska spomenika.

To su zgrada nekadašnje sinagoge u Zenici koja se koristi kao izložbeni prostor Zeničkog muzeja, Crkva svetog Ilije proroka u Maglaju koja je bila značajno oštećena tokom rata. Kada su u pitanju graditeljske cjeline, nacionalnim spomenikom proglašena je Ishodišna kuća u Vrapčićima pored Mostara.

Komisija je na ovoj sjednici donijela i četiri negativne odluke kojima se utvrđuje da dobra za koja je podnesen zahtjev da budu proglašena nacionalnim spomenicima ne ispunjavaju uslove u skladu sa kriterijima.

Negativne odluke donešene su za tri džamije na prostoru općine Gradačac, u Donjoj Zelini i Srednjoj Zelini te tzv. Brdo džamija, kao i kuća porodice Muftić u Mostaru koja je već obuhvaćena režimom zaštite.

Komisija je na svojoj posljednjoj sjednici donijela odluku o uvrštanju još dva spomenika na Listu ugroženih spomenika. To su Hastahana (zgrada Vakufske bolnice) u Sarajevu čije stanje se pogoršalo nakon prošlogodišnjeg snijega, te Džabića kula u Vrapčićima kod Mostara, koja je zbog nekorištenja izložena naglom propadanju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: