BiH
0

BiH dobila deset novih nacionalnih spomenika

FENA
Dubravko Lovrenović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dubravko Lovrenović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na posljednjoj je sjednici donijela odluku o proglašenju deset dobara nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine, dok su dva dobra skinuta s Liste ugroženih spomenika BiH.

Članovi Komisije razmatrali su i informaciju o izradi Nominacijskog dosjea za zajednički projekt nominacije srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika stećaka za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a. Očekuje se da bi izrada tog dosjea s planovima upravljanja trebala u potpunosti biti završena do kraja juna.

Predsjedavajući Komisije Dubravko Lovrenović istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da su u ovoj godini preostale još dvije planirane sjednice predstavnika četiriju zemalja učesnica u ovom projektu - BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, te da bi prva trebala biti održana do 25. maja u Crnoj Gori, a druga do 20. juna u Dubrovniku.

"Također, do 20. juna ovaj bi dokument trebali valorizirati stručnjaci ICOMOS-a, a plan je da do 31. januara iduće godine cjelokupan dokument bude predat u sjedište UNESCO-a u Parizu"; kazao je on.

Komisija je razmatrala i zahtjev Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo za davanje mišljenja o usvojenom Urbanističkom projektu "Narodno pozorište" i mogućnosti izgradnje podzemne garaže kod ovog teatra u skladu s urbanističkim projektom.

"Zaključeno je da nema elemenata za izmjenu odluke, jer Komisiji nisu dostavljene nove činjenice ili podaci kojima nije raspolagala u momentu donošenja odluke. Izgradnja podzemne garaže je moguća van zone zaštite. Potrebno je izvršiti reviziju projekta na način da projekt poštuje mjere zaštite definirane Odlukom Komisije i da trg bude samo za pješake", istaknuo je Lovrenović.

On, na novinarski upit, nije mogao pojasniti postojanje privatnih stanova u prizemlju jedne od zgrada Zemaljskog muzeja BiH, naglašavajući da Komisija ne raspolaže takvom informacijom te da u skladu s tim ne može zauzeti nikakav zvanični stav. Potcrtao je da takvo pitanje spada u domen privatnopravne oblasti.

Nacionalnim spomenicima proglašeni su - pokretna dobra Musaf Fadil-paše Šerifovića smještena u zgradi Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu (FBiH) i Čajničko evanđelje koje se čuva u Muzeju Crkve uspenja Bogorodice i Crkve vaznesenja Hristovog u Čajniču (RS), arheološko područje (neolitsko naselje) Nebo, Han Bila, općina Travnik (FBiH), historijska područja - Nekropola sa stećcima na lokalitetu Suhodanj u Milatkovlćima, općina Čajniče (RS), Nekropola sa stećcima na lokalitetu Crkvina u Bjelosavljevićima, općina Sokolac (RS) i Nekropola sa stećcima na lokalitetu Jasik u Gračanici, općina Živinice (FBiH).

Na ovu su listu uvršteni i historijski spomenik zgrada u ul. Varoš 11 u Jajcu (FBiH), mjesto i ostaci historijskog spomenika Džamija u Pridvorici kod Gacka (RS), historijska građevina zgrada Radničkog doma (Kinoteka) u Ali-pašinoj ulici br. 19 u Sarajevu, općina Centar (FBiH) te grobljanska cjelina - Poljsko groblje u Novom Martincu, općina Srbac (RS).

Stara džamija Soko u Sokolu, općina Gračanica i graditeljska cjelina Stara džamija s haremom u Špionici, općina Srebrenik, skinuti su s Liste ugroženih spomenika BiH, dok je historijski spomenik - zgrada u ul. Varoš 11 u Jajcu uvrštena na tu listu koja sada broji 69 dobara.