{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH dobila deset novih nacionalnih spomenika

F
29.4.2013. u 12:45
0
0
BiH dobila deset novih nacionalnih spomenika
0
BiH dobila deset novih nacionalnih spomenika
Dubravko Lovrenović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na posljednjoj je sjednici donijela odluku o proglašenju deset dobara nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine, dok su dva dobra skinuta s Liste ugroženih spomenika BiH.
Članovi Komisije razmatrali su i informaciju o izradi Nominacijskog dosjea za zajednički projekt nominacije srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika stećaka za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a. Očekuje se da bi izrada tog dosjea s planovima upravljanja trebala u potpunosti biti završena do kraja juna.

Predsjedavajući Komisije Dubravko Lovrenović istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da su u ovoj godini preostale još dvije planirane sjednice predstavnika četiriju zemalja učesnica u ovom projektu - BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, te da bi prva trebala biti održana do 25. maja u Crnoj Gori, a druga do 20. juna u Dubrovniku.

"Također, do 20. juna ovaj bi dokument trebali valorizirati stručnjaci ICOMOS-a, a plan je da do 31. januara iduće godine cjelokupan dokument bude predat u sjedište UNESCO-a u Parizu"; kazao je on.

Komisija je razmatrala i zahtjev Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo za davanje mišljenja o usvojenom Urbanističkom projektu "Narodno pozorište" i mogućnosti izgradnje podzemne garaže kod ovog teatra u skladu s urbanističkim projektom.

"Zaključeno je da nema elemenata za izmjenu odluke, jer Komisiji nisu dostavljene nove činjenice ili podaci kojima nije raspolagala u momentu donošenja odluke. Izgradnja podzemne garaže je moguća van zone zaštite. Potrebno je izvršiti reviziju projekta na način da projekt poštuje mjere zaštite definirane Odlukom Komisije i da trg bude samo za pješake", istaknuo je Lovrenović.

On, na novinarski upit, nije mogao pojasniti postojanje privatnih stanova u prizemlju jedne od zgrada Zemaljskog muzeja BiH, naglašavajući da Komisija ne raspolaže takvom informacijom te da u skladu s tim ne može zauzeti nikakav zvanični stav. Potcrtao je da takvo pitanje spada u domen privatnopravne oblasti.

Nacionalnim spomenicima proglašeni su - pokretna dobra Musaf Fadil-paše Šerifovića smještena u zgradi Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu (FBiH) i Čajničko evanđelje koje se čuva u Muzeju Crkve uspenja Bogorodice i Crkve vaznesenja Hristovog u Čajniču (RS), arheološko područje (neolitsko naselje) Nebo, Han Bila, općina Travnik (FBiH), historijska područja - Nekropola sa stećcima na lokalitetu Suhodanj u Milatkovlćima, općina Čajniče (RS), Nekropola sa stećcima na lokalitetu Crkvina u Bjelosavljevićima, općina Sokolac (RS) i Nekropola sa stećcima na lokalitetu Jasik u Gračanici, općina Živinice (FBiH).

Na ovu su listu uvršteni i historijski spomenik zgrada u ul. Varoš 11 u Jajcu (FBiH), mjesto i ostaci historijskog spomenika Džamija u Pridvorici kod Gacka (RS), historijska građevina zgrada Radničkog doma (Kinoteka) u Ali-pašinoj ulici br. 19 u Sarajevu, općina Centar (FBiH) te grobljanska cjelina - Poljsko groblje u Novom Martincu, općina Srbac (RS).

Stara džamija Soko u Sokolu, općina Gračanica i graditeljska cjelina Stara džamija s haremom u Špionici, općina Srebrenik, skinuti su s Liste ugroženih spomenika BiH, dok je historijski spomenik - zgrada u ul. Varoš 11 u Jajcu uvrštena na tu listu koja sada broji 69 dobara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: