Ostao pri iskazu
121

Haški vještak: Počinioci zločina u BiH bili su povezani sa Službom državne bezbjednosti Srbije

FENA
Vojni vještak Haškog tužilaštva Reynaud Theunens, odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane Franka Simatovića Frenkija, ostao je pri iskazu da su počinioci zločina u BiH bili povezani sa Službom državne bezbjednosti (SDB) Srbije.

Simatovićev branilac Mihajlo Bakrač dokazivao je da paravojske iz Srbije koje su učestvovale u zauzimanju opština u BiH – pri čemu su, po optužnici, počinile zločine – nisu bile pod kontrolom SDB-a Srbije.

Po Bakraču, “Crvene beretke” koje su učestvovale u zauzimanju Brčkog, pod komandom Živojina Ivanovića zvanog Žika Crnogorac, bile su u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srpske autonomne oblasti Krajine.

Theunens se, međutim, pozvao na dokumente iz tog vremena po kojima je Ivanović bio “pripadnik Jedinice za specijalne namjene SDB-a Srbije”.

Theunens je podsjetio na Simatovićeve riječi s proslave godišnjice te jedinice 1996. godine, zabilježene na snimku koji je uveden u dokaze, da je u Hrvatskoj i BiH “sve moralo biti rađeno u tajnosti”.

To je, po Theunensu, bio izraz “očigledne potrebe” vlasti u Beogradu da “prikriju kome jedinica pripada” i tako sakriju svoju umiješanost u rat van Srbije.

Sličnu argumentaciju Simatovićev branilac upotrijebio je i u vezi sa zauzimanjem Doboja, tvrdeći da su “Crvene beretke” pod komandom Radojice Božovića bile u sastavu MUP-a Republike Srpske (RS).

Theunens je uzvratio da to ne isključuje da je, istovremeno, Božović bio pripadnik SDB-a Srbije, što je, po dokumentima, bio prije i poslije operacije u Doboju.

Advokat Bakrač dokazivao je i da su “Crvene beretke” čiji su pripadnici, po optužnici, počinili zločine u Bosanskom Šamcu bili “dobrovoljci” iz Srbije i mještani, koji su prethodno prošli obuku u bazi u Pajzošu u istočnoj Slavoniji, koju je po tužiocima držala SDB Srbije.

Ne opovrgavajući da su pripadnici te jedinice u Šamcu bili pod komandom Jugoslovenske narodne armije (JNA), Theunens je odbacio kao malo vjerovatno da su dobrovoljci iz Srbije spontano otišli na ratište, s obzirom na činjenicu da su obučavani u Pajzošu, a potom u Šamac prebačeni helikopterom.

Odbrana je nastojala i da umanji Simatovićevu ulogu u operaciji “Pauk”, kojom su snage pod kontrolom SDB-a Srbije na vlast u Cazinskoj krajini vratile Fikreta Abdića, koji se prethodno sukobio s Armijom BiH.

Theunens je, međutim, ostao pri svjedočenju da je Simatović imao “komandu i kontrolu” nad jedinicama koje su učestvovale u operaciji i da je bio veza između šefa SDB-a Jovice Stanišića i trupa na terenu.

"Frenki je bio u mogućnosti da naredi gdje da bude usmjerena artiljerijska i minobacačka vatra", naznačio je Theunens.