{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Haški tribunal privremeno oslobodio Momira Nikolića

12.10.2015. u 19:16
8
80
Haški tribunal privremeno oslobodio Momira Nikolića
8
Haški tribunal privremeno oslobodio Momira Nikolića
Haški tribunal saopštio je da je još prošlog ljeta privremeno oslobodio bivšeg oficira Vojske Republike Srpske Momira Nikolića, iako on nije odslužio dvije trećine kazne od 20 godina zatvora zbog progona Bošnjaka iz Srebrenice.
Odlukom predsjednika Tribunala Theodora Merona, Nikolić je iz zatvora u Finskoj pušten 1. jula prošle godine. Ta odluka Tribunala držana je u tajnosti do danas, kada je objavljena.

Nikolić, koji je bio načelnik za sigurnost Bratunačke brigade VRS, bio je prvi srpski oficir koji je pred Tribunalom, u maju 2003. godine priznao da je kriv zbog učešća u sprovođenju operacije sistematskog ubijanja oko 7.000 bošnjačkih muškaraca i deportacije žena i djece iz Srebrenice.

Prvostepenom presudom, Nikolić je bio osuđen na 27 godina zatvora, ali je apelaciono vijeće Tribunala djelimično usvojilo njegovu žalbu i izreklo mu pravosnažnu presudu od 20 godina.

Momir Nikolić bio je ključni svjedok optužbe u procesima protiv optuženih za genocid i druge zločine u Srebrenici - Radovana Karadžića, Ratka Mladića, oficira VRS predvođenih Vujadinom Popovićem i Ljubišom Bearom i drugih.

U pritvoru Tribunala, Nikolić je bio od 2002. kada je uhapšen u BiH, a 2007. je prebačen na izdržavanje kazne u Finskoj.

Donoseći odluku o privremenom puštanju Nikolića na slobodu, predsjednik Tribunala Meron je u obzir uzeo povoljan izvještaj finskih vlasti o Nikolićevoj rehabilitaciji, ali i ocjenu haškog tužilaštva da je Nikolić u značajnoj mjeri sarađivao.

Sudija Meron procijenio je da ti argumenti u korist oslobađanja prije isteka kazne imaju veću težinu od veoma teške prirode zločina u kojima je Nikolić, po sopstvenom priznanju, učestvovao i činjenice da on nije izdržao dvije trećine kazne, što je do sada u praksi Tribunala bio uslov za privremeno puštanje na slobodu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: