{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Haški tribunal otvorio dokazni postupak protiv Mladića zbog Tomašice

F
22.6.2015. u 16:42
17
42
Haški tribunal otvorio dokazni postupak protiv Mladića zbog Tomašice
17
Haški tribunal otvorio dokazni postupak protiv Mladića zbog Tomašice
Tužilaštvo Haškog tribunala ponovo je otvorilo dokazni postupak protiv Ratka Mladića kako bi izvelo dokaze o masovnoj grobnici u rudniku Tomašica kod Prijedora, u kojoj su pronađeni posmrtni ostaci više od 400 prijedorskih Bošnjaka.
Prema optužnici, Mladiću se, kao ratnom komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), na teret stavlja progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, a Prijedor je jedna od općina u kojima je taj progon imao razmjere genocida.

Bošnjake pokopane u rudniku Tomašica, prema tužiocima, snage VRS-a ubile su u selima oko Prijedora u proljeće 1992. godine, tokom operacija etničkog čišćenja tog područja.

Poslije jednomjesečne pauze radi priprema odbrane, suđenje Mladiću nastavljeno je iskazom svjedoka optužbe čiji je identitet zaštićen pseudonimom RM-383.

Gotovo cijelo svjedočenje RM-383 proteklo je iza zatvorenih vrata, a iz nekoliko njegovih rečenica dostupnih javnosti proizlazi da je učestvovao u dopremanju tijela ubijenih Bošnjaka u Tomašicu.

- Vidio sam zemlju i jedan bager... Osim nas koji smo te leševe dovezli i istovarili... Mi smo nešto razgovarali, ali nismo mogli ništa odlučiti... To su bili nadređeni, koji su trebali da to rade - kazao je svjedok.

Na pitanje tužioca Arthura Traldija da li je dobio naređenje da se "ta lokacija zatvori", RM-383 je to negirao.

Na početku suđenja Mladićev branilac Branko Lukić kazao je da "odbrana nije, u ovako kratkom roku, mogla da se pripremi za Tomašicu 2, zato što je imala "nedovoljno vremena da se pripremi za osporavanje svjedočenja vještaka Tužilaštva".

- Dodijeljeno vrijeme nije nam omogućilo ni da nađemo vještake odbrane, a kamoli da se oni pripreme - kazao je Lukić i zatražio dodatno vrijeme za pripremu.

Mladićev branilac je, međutim, iskazao spremnost odbrane da unakrsno ispita svjedoke o činjenicama, ali o tom zahtjevu Raspravno vijeće će, kako je najavio predsjedavajući Alphons Orie, odlučiti uskoro.

Kako su najavili, tužioci će, izvodeći dokaze o Tomašici, pred sudije izvesti šest vještaka i sedam svjedoka o činjenicama, a u spis će uvesti 60 dokumenata.

Dokazni postupak o tijelima iz Tomašice, Tužilaštvo bi trebalo da okonča do 22. jula, kada počinje ljetna pauza u radu Tribunala, a poslije pauze Mladićeva odbrana će nastaviti svoj dokazni postupak.

Optužnica tereti Mladića i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje se nastavlja sutra, 23. juna, javio je danas BIRN-Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: