{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Haški tribunal: Ljekarski pregledi Ratka Mladića svaka četiri mjeseca

F
3.4.2014. u 09:57
0
11
Haški tribunal: Ljekarski pregledi Ratka Mladića svaka četiri mjeseca
0
Haški tribunal: Ljekarski pregledi Ratka Mladića svaka četiri mjeseca
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Pretresno vijeće Haškog tribunala naložilo je da se na svaka četiri mjeseca organiziraju periodični medicinski pregledi Ratka Mladića, saopćio je danas Tribunal, dodajući da je izvođenje dokaza odbrane u njegovom slučaju zakazano za 13. maj.
Portparol Sekretarijata i Sudskih vijeća Tribunala Magdalena Spalinska izjavila je jučer na konferenciji za novinare u Haagu, da je Vijeće, na suđenju Ratku Mladiću, "naložilo da se izvođenje dokaza odbrane, ako ga bude, odvija pet dana u sedmici" i da je njegov početak zakazan za 13. maj.

Spalinska je rekla da je ovaj nalog izdat nakon što je Vijeće dobilo medicinske izvještaje podnesene na poverljivoj osnovi ranije ove godine, i nakon toga saslušalo argumente strana u postupku.

Dvojica ljekara specijalista su zaključila, između ostalog, da bi "odugovlačenje ili produženje trajanja suđenja bilo štetno po Mladićevo zdravlje", dodala je Spalinska.

Prema njenim riječima, suđenje u slučaju Ratka Mladića će biti vođeno od 9.30 do 14.15 sati sa po tri pauze u trajanju od 20 minuta.

Spalinska je kazala da je vijeće u predmetu Radovan Karadžić stranama u postupku naložilo da podnesu svoje završne podneske do 29. augusta 2014. i da će iznošenje završnih riječi početi 29. septembra.

Ona je dodala da je Pretresno vijeće 21. marta odbilo zahtjev tužilaštva za odobrenje da izvede dokaze u postupku pobijanja na suđenju Radovanu Karadžiću, prenosi Tanjug.

Vijeće je istaklo da se dokazi u postupku pobijanja moraju odnositi na neko značajno pitanje koje direktno proizlazi iz dokaza odbrane, a koje se realno nije moglo očekivati, rekla je Spalinska.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: