{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Haški tribunal: Ljekarski pregledi Ratka Mladića svaka četiri mjeseca

F
3.4.2014. u 09:57
0
11
Haški tribunal: Ljekarski pregledi Ratka Mladića svaka četiri mjeseca
0
Haški tribunal: Ljekarski pregledi Ratka Mladića svaka četiri mjeseca
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Pretresno vijeće Haškog tribunala naložilo je da se na svaka četiri mjeseca organiziraju periodični medicinski pregledi Ratka Mladića, saopćio je danas Tribunal, dodajući da je izvođenje dokaza odbrane u njegovom slučaju zakazano za 13. maj.
Portparol Sekretarijata i Sudskih vijeća Tribunala Magdalena Spalinska izjavila je jučer na konferenciji za novinare u Haagu, da je Vijeće, na suđenju Ratku Mladiću, "naložilo da se izvođenje dokaza odbrane, ako ga bude, odvija pet dana u sedmici" i da je njegov početak zakazan za 13. maj.

Spalinska je rekla da je ovaj nalog izdat nakon što je Vijeće dobilo medicinske izvještaje podnesene na poverljivoj osnovi ranije ove godine, i nakon toga saslušalo argumente strana u postupku.

Dvojica ljekara specijalista su zaključila, između ostalog, da bi "odugovlačenje ili produženje trajanja suđenja bilo štetno po Mladićevo zdravlje", dodala je Spalinska.

Prema njenim riječima, suđenje u slučaju Ratka Mladića će biti vođeno od 9.30 do 14.15 sati sa po tri pauze u trajanju od 20 minuta.

Spalinska je kazala da je vijeće u predmetu Radovan Karadžić stranama u postupku naložilo da podnesu svoje završne podneske do 29. augusta 2014. i da će iznošenje završnih riječi početi 29. septembra.

Ona je dodala da je Pretresno vijeće 21. marta odbilo zahtjev tužilaštva za odobrenje da izvede dokaze u postupku pobijanja na suđenju Radovanu Karadžiću, prenosi Tanjug.

Vijeće je istaklo da se dokazi u postupku pobijanja moraju odnositi na neko značajno pitanje koje direktno proizlazi iz dokaza odbrane, a koje se realno nije moglo očekivati, rekla je Spalinska.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: