Želi više od 300 sati
0

Haški tribunal: Karadžić podnio žalbu na vrijeme za odbranu

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Haški optuženik Radovan Karadžić uputio je u petak žalbu Apelacionom vijeću Haškog tribunala na odluku kojom mu je za izvođenje dokaza odobreno 300 radnih sati.

Karadžić je istakao da mu se odlukom ne dozovljava dovoljno vremena da pokuša osporiti 2.300 sudski utvrđenih činjenica u drugim slučajevima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

U žalbi stoji da je Sudsko vijeće pogriješilo što mu je dalo 300 sati za odbranu zbog činjenice da je tokom dokaznog postupka Optužbe potrošio 700 sati na unakrsno ispitivanje svjedoka.

"Ovo je pogrešan način zaključivanja, kojim se upoređuju jabuke i narandže. Optužba je vodila najveći dio svog dokaznog postupka na način da su uvrštavane pisane izjave svjedoka. Dakle, dužina direktnog ispitivanja uopće ne govori o opsegu svjedočenja koje se prihvata u spis. Svjedočenje može biti pet stranica ili 1.200, a direktno ispitivanje traje isti vremenski period", kazao je Karadžić.

Također je istakao da za vrijeme koje mu je dodijeljeno neće biti u stanju da “izvede sveobuhvatno odbranu koja je planirana s dna do vrha”.

"Kao vrhovni komandant vojske i civilni vođa policije, Karadžić nema luksuz da nastoji prebaciti krivicu na druge, već nastoji da ospori svaku pojedinu tačku optužnice", navedeno je u žalbi.

Karadžić je prvobitno tražio da mu za odbranu bude dato 300 radnih sati, ali i dodatnih 300 sati za osporavanje utvrđenih činjenica iz ranijih suđenja koje su uvedene u dokaze protiv njega. Međutim, Sudsko vijeće odobrilo je Karadžiću isto vremena koliko je koristilo i Haško tužilaštvo, odnosno 300 sati.

Haško tužilaštvo je tokom dokaznog postupka - koji je trajao od aprila 2010. do maja ove godine - potrošilo približno 300 radnih sati, tokom kojih je u sudnicu pozvano 196 svjedoka.

Dokazni postupak Odbrane Karadžića, koji je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, trebao bi početi 16. oktobra, javio je BIRN Justice Report.