Martin Petrov
0

"Haški tribunal će ozbiljno razmotriti navode WikiLeaksa"

FENA
Predstavnik Haškog tribunala (ICTY) suda Martin Petrov izjavio je u srijedu da će Tribunal ozbiljno razmotriti sve navode depeše objavljene nedavno na internet stranici WikiLeaks, prema kojima je bivši upravnik pritvorske jedinice Tribunala Tim McFaden imao navodne sastanke s predstavnicima američke ambasade 2003. godine i detaljno im davao informacije o životu Slobodana Miloševića u pritvoru, uključujući i o njegovim zdravstvenim problemima, saopćio je ICTY. Petrov je na pres-konferenciji u ICTY-u istakao da Tribunal ima jasna pravila o povjerljivosti, koja se odnose na sve, posebno na njegovo osoblje, a svako navodno kršenje povjerljivosti uvijek se ispituje i poduzimaju se odgovarajuće mjere.

"U ovom trenutku, Tribunal nije u mogućnosti da potvrdi autentičnost tih objavljenih izvještaja", rekao je Petrov, dodavši da su, prema preliminarnoj analizi, u depeši iznijete mnoge teme koje su u tom trenutku već bile u javnosti.

"Jedna od tih je i zdravstveno stanje Miloševića i njegov uticaj na proces", kazao je Petrov.

Po riječima Petrovu, u depeši se pominje i Miloševićeva uobičajena dnevna aktivnost, a takvi detalji o haškim pritvorenicima već godinama su dostupni javnosti.

Petrov nije želio da iznosi nikakve specifične komentare na objavljenu depešu, dok, kako je rekao, ne bude sve detaljno proučeno.

Upitan da li zvaničnici Tribunala daju informacije diplomatama samo na redovnim diplomatskim seminarima, Petrov je rekao da se zvaničnici Tribunala svakako susreću s diplomatama što je u opisu njihove zvanične funkcije.

"Diskutuje se o raznim temama na takvim sastancima, ali u okviru sudskog pravila o povjerljivosti i o nezavisnosti Tribunala", naglasio je Petrov.

WikiLeaks je 18. januara objavio tajnu depešu iz koje se vidi da je McFaden informisao predstavnike ambasade SAD-a u Haagu o Miloševićevom zdravstvenom stanju, dnevnom režimu, pravnim i finansijskim poslovima i njegovim kontaktima van Tribunala tokom boravka u pritvorskoj jedinici Tribunala.

U diplomatskoj depeši od 12. novembra 2003., koju je objavio WikLeaks, piše da je Mcfaden viđao Miloševića i s njim razgovarao "češće i prisnije nego iko drugi".

U depeši je, između ostalog, navedeno da Milošević, preko svojih pravnih savjetnika koji se smjenjuju u Haagu, uspješno drži kontrolu nad Socijalističkom partijom Srbije.

McFaden je također iznio stav da je Milošević čovjek koji ne dijeli s drugima lako svoja mišljenja, a da sa suprugom Mirjanom Marković, s kojom svako jutro vodi telefonske razgovore, ima "izuzetnu vezu".